Músiques per recordar i reviure
9 de novembre de 2017 a les 14:17La Biblioteca Central acull avui la presentació del llibre "Aplicación de la musicoterapia en la enfermedad de Alzheimer", de Conxita Bentz, que narra com la música afecta positivament en el tractament de la malaltia de Alzheimer.
La música té efectes terapèutics positius en les persones malaltes d'Alzheimer. Així ho pensa Conxita Bentz autora del llibre Aplicación de la musicoterapia en la enfermedad de Alzheimer (Jims, Editorial Médica) que es presenta avui dijous, a les 18h, a la Biblioteca Central de Cerdanyola.
Bentz, terapeuta, en l'Associació de Familiars i Cuidadors de Malalts d'Alzheimer de Cerdanyola (ACFA), manifesta que en el llibre ha volgut explicar la importància que té la música a l'hora d'obrir els records de les persones que pateixen aquesta malaltia i com treballen els musicoterapeutes per aconseguir-ho.
El llibre comença amb la presentació de la malaltia d'Alzheimer i com els professionals treballen l'àrea cognitiva dels afectats, l'àrea social-emocional i el moviment. També inclou un apartat dedicat als cuidadors titulat "Ayudando al cuidador". Bentz explica que a través de la música fixem la memòria i l'atenció perquè la música "és el primer que queda gravat en el cervell i l'últim que marxa".
Per treballar amb la persona afectada, el terapeuta s'informa a través de la família sobre quina ha estat la seva història musical i quines han estat les músiques de la seva vida. D'aquesta manera, disposa d'un punt de partida que, en el cas de Bentz, continua posant cançons que es cantaven durant la infància i la joventut. Segons destaca, els malalts comencen a cantar i a recordar coses de quan anaven a l'escola. "Els canvia l'expressió de la cara i comencen a posar-se alegres, estan atents i es comuniquen entre sí, és un canvi brutal", indica.
A més d'investigar en la història musical dels pacients, els terapeutes també treballen amb cançons noves o bé inventades perquè "a partir de les lletres tractem diferents temes i mirem què són capaços de retenir".
Musicoteràpia, una disciplina científicament provada
Conxita Bentz assegura que la música serveix per tractar qualsevol malaltia, tot i que aplicada de manera diferent segons el cas, per exemple el Parkinson, on s'ha comprovat que els pacients després de la teràpia caminen millor i disminueixen els bloquejos i la tremolor.0
La musicoteràpia és una disciplina lligada a la ciència i l'autora del llibre insisteix en què els efectes positius de la música en el tractament de malalties "està científicament demostrat", de fet, ella ha treballat amb el divulgador científic Jordi Jauset, en l'elaboració del llibre.
Conxita Bentz col·labora amb l'entitat local ACFA un cop per setmana. Durant les sessions toca el piano i treballa amb les cançons d'infantesa dels pacients. La valoració és molt positiva i ara ja estan tractant les nadales aprofitant les lletres d'aquests tipus de cançons per parlar de les tradicions.
L'autora és Llicenciada en Piano pel Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, Musicoterapeuta per la UB i professora del Máster de Musicoterapia de la UB.