Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Nanorobots per reduir els tumors de bufeta en un 90% Acumulació dels nanorobots al tumor, visualitzada per microscòpia (Foto IBEC)

Nanorobots per reduir els tumors de bufeta en un 90%

17 de gener de 2024 a les 9:01

Una investigació amb participació de la UAB mostra en ratolins com aquestes diminutes nanomàquines s'impulsen amb urea present a l'orina i es dirigeixen específicament al tumor, atacant-lo amb un radioisòtop que transporten a la seva superfície.

Des de la UAB destaquen que el càncer de bufeta té una de les taxes d'incidència més elevades del món, i a més és el quart tumor més freqüent en homes. Tot i que no té una elevada mortalitat, apunten fonts universitàries, “gairebé la meitat dels tumors de bufeta tornen a aparèixer al cap de 5 anys, de manera que es requereix una vigilància continuada del pacient”, amb freqüents visites a l'hospital i la necessitat de repetir el tractament. Per tot això, el càncer de bufeta és un dels més costosos de curar.

En aquest context, els tractaments actuals que impliquen l'administració de fàrmacs directament a l'interior de la bufeta han demostrat bones taxes de supervivència, però una eficàcia terapèutica baixa. Una alternativa que els investigadors consideren prometedora és l'ús de nanopartícules, capaces de fer arribar l'agent terapèutic directament al tumor. En especial, destaquen els nanorobots, nanopartícules amb capacitat d'autopropulsar-se per l'interior del cos.

Ara, un estudi, liderat per l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el CIC biomaGUNE i desenvolupat amb la col·laboració de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), mostra com un equip de recerca ha estat capaç de reduir en un 90 % la mida de tumors de bufeta en ratolins administrant una sola dosi de nanorobots propulsats per urea.

Segons l’estudi, publicat a la revista Nature Nanotechnology, aquestes diminutes nanomàquines estan formades per una esfera porosa de sílice. En la seva superfície, incorporen diversos components amb funcions específiques. Un és l'enzim ureasa, una proteïna que reacciona amb la urea, present a l'orina, fent que la nanopartícula sigui capaç de propulsar-se. Un altre component clau és el iode radioactiu, un radioisòtop utilitzat comunament per al tractament localitzat de tumors.

El treball, apunten els investigadors, obre la porta a nous tractaments per al càncer de bufeta, que redueixin el temps d'hospitalització, cosa que implicaria un menor cost i més comoditat per al pacient.

Així, Samuel Sánchez, professor d'investigació ICREA a l'IBEC i líder de l'estudi, apunta que “amb una sola dosi veiem una disminució del 90 % del volum del tumor” i, per tant, considera que “és molt més eficient, tenint en compte que l'habitual en pacients amb aquest tipus de tumors és que vagin entre 6 i 14 vegades a l'hospital”. Amb aquest tipus de tractament, explica, es reduiria el temps d'hospitalització i el cost del tractament.


El següent pas, en el qual ja està treballant l'equip, és estudiar si aquests tumors tornen a aparèixer després del tractament.