Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Negreira deixa parlar els fets al període de la guerra i la postguerra civil a C...
Negreira deixa parlar els fets al període de la guerra i la postguerra civil a Cerdanyola

Negreira deixa parlar els fets al període de la guerra i la postguerra civil a Cerdanyola

31 de maig de 2006 a les 0:00

L'historiador local Josep Lluís Negreira continua amb la seva investigació sobre els períodes més intensos de la nostra història contemporània. Ara, la col.lecció Quaderns de Recerca publica el seu treball sobre la guerra civil i la postguerra i els canvis soferts a Cerdanyola.

Els jardins del Museu de Ca n'Ortadó han acollit  la presentació del número 3 de la col·lecció "Quaderns de Recerca de Cerdanyola del Vallès" amb el títol De la il·lusió democràtica a la barbàrie franquista. Cerdanyola del Vallès, 1936-1952 de l'historiador Josep Lluís Negreira, obra amb la que va guanyar la Beca de Recerca Jaume Mimó de l'any 2004.
 
El llibre complementa el treball amb què el mateix autor va guanyar la primera convocatòria de la Beca Jaume Mimó l'any 2001 i amb el que es va iniciar aquesta col·lecció: Cerdanyola, el camí cap a la democràcia. Moviment obrer i lluita antifranquista (1966-1976). Tots dos llibres són fonamentals per comprendre aquest període de la història recent de Cerdanyola.
 
La regidora de Cultura, Consol Pla, va recordar que quan es va començar la col.lecció el que es pretenia és que no fos efímera i que tingués continuïtat, la qual cosa s'ha aconseguit. L'any 2007 es publicarà un treball sobre l'església vella de Sant Martí i el 2008 el treball guanyador de la Beca Jaume Mimó d'aquest any. Pla va dir que el llibre "és un valor per a la ciutat" perquè dóna a conèixer una part de la història de Cerdanyola.
 
La col·lecció Quaderns de Recerca s'edita conjuntament entre l'Ajuntament de Cerdanyola i el Servei de Publicacions de la UAB. A la presentació va ser-hi present Rafael Grasa, secretari general de la UAB, qui va comentar que era un plaer col.laborar amb l'Ajuntament de la ciutat en una activitat tan vinculada a la universitat. Grasa va afirmar que tot i que les universitats són conegudes bàsicament per la seva activitat docent, "no hi ha docència sense recerca i sense la transferència de coneixement". El secretari general de la UAB va dir que per al Servei de Publicacions aquest treball de Negreira tenia molt més sentit perquè es tractava de recuperar la història.
 
El professor d'Història Contemporània i catedràtic de la UAB, Francesc Bonamusa, va assegurar que era un orgull per a ell assistir a la presentació de llibre de Josep Lluís Negreira, ja que quan es treballa per rescatar el nostre passat tots ens hem de felicitar. Bonamusa va fer un repàs a la bibliografia existent sobre fets històrics de Cerdanyola, fent esment als llibres de Miquel Sánchez. El catedràtic va destacar l'aposta de l'Ajuntament per editar un llibre que serveix per conèixer el passat i d'aquesta manera poder interpretar la realitat actual".
 
Parlen els fets
 
L'autor del llibre, Josep Lluís Negreira, va convidar als assistents a llegir el volum. Va dir que durant el procés d'elaboració havia procurat ser "historiador" intentant abstenir-se de judicis previs i deixant parlar als fets. Després de fer un repàs a l'època de la que parla el llibre, de la República a la postguerra, va dir que es tractava d'un treball documental i, per tant, complicat. Negreira va tenir un especial record per a les 15 persones grans que van viure aquest periode i que amb les seves vivències personals el van ajudar en l'elaboració del llibre. També va tenir paraules d'agraïment per al tribunal de doctorat del que va aprendre "moltíssim".
 
Va tancar l'acte, l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, qui va agrair a la UAB que "acompanyi" l'Ajuntament d'una manera còmplice en la feina de recuperar la memòria històrica. Morral va dir que l'obra de Negreira era "un treball rigurós i positiu per a la ciutat".
 
El passat mes de març, l'historiador Jordi Garsaball va guanyar la convocatòria de la Beca Jaume Mimó del 2006 amb el projecte de recerca La transformació de la societat i del poblament des de l'antiguitat tardana fins a l'establiment del feudalisme a Cerdanyola del Vallès (segles VIè-XIIè), que serà un nou Quadren de Recerca al 2008.