Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Neix a la UAB una app que permet comunicar-se a persones amb problemes en la par...
Neix a la UAB una app que permet comunicar-se a persones amb problemes en la parla

Neix a la UAB una app que permet comunicar-se a persones amb problemes en la parla

13 de gener de 2017 a les 12:58

Joan Pahisa, doctorand de la UAB, amb el suport de Telefònica i el Parc de Recerca UAB ha desenvolupat Jocomunico, una aplicació que permet a les persones que tenen problemes en la parla, a conseqüència de paràlisi cerebrals o autisme sever, comunicar-se gràcies a un sistema de pictogrames.

Jocomunico és la primera solució en l'àmbit de la integració social capaç de transformar fàcilment el llenguatge telegràfic de pictogrames en llenguatge natural. Es tracta d'una aplicació per mòbils i tauletes gratuïta basada en un sistema pictogràfic i dirigida a persones que tenen problemes en la parla, derivats de paràlisi cerebrals, autisme sever, o certs tipus d'afàsia.

La solució ha estat desenvolupada per Joan Pahisa, doctorand en Enginyeria Informàtica i Processament del Llenguatge Natural de la UAB, juntament amb un equip de sis joves professionals especialitzats en enginyeria informàtica, telecomunicacions, traducció i interpretació, i belles arts. Ha estat finançada gràcies a la col·laboració de Fundació Adecco, Telefònica i Eriksson, a través del programa Talentum Startups.

L'aplicació transforma el llenguatge pictogràfic en llenguatge natural en català i castellà i proporciona una comunicació fluïda entre emissor i receptor. El funcionament de Jocomunico és molt senzill. L'aplicació inclou un complet sistema de pictogrames que permeten expressar moltes idees i accions. Un cop triats i ordenats els dibuixos, l'aplicació els transforma en una frase natural. Per exemple, un conjunt de pictogrames com ara "anar", "escola", "demà", es converteix en una frase natural: "Demà aniré a l’escola". A més a més, l'aplicació permet afegir vocabulari personalitzat, crear carpetes per preparar converses i anar directament a un historial de frases d'ús més comú.

L'aplicació és tàctil, tot i que està adaptada perquè els usuaris amb problemes de mobilitat puguin utilitzar els polsadors externs que fan servir habitualment per a altres aplicacions.

Presentació de l'app al Parc de Recerca UAB 

El proper dimecres 25 de gener a les 10h, Joan Pahisa farà una presentació de Jocomunico a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB. La jornada constarà de dues parts. La primera, una presentació de l'aplicació dirigida tant a mitjans de comunicació com a centres de recerca i professionals que treballin en el camp de la comunicació augmentativa. La segona, un taller pràctic d'ús de l'aplicació amb torn obert de preguntes.