Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Neix el Sindicat de Llogateres de Cerdanyola amb l'objectiu de defensar el dret...
Neix el Sindicat de Llogateres de Cerdanyola amb l'objectiu de defensar el dret a un habitatge digne, estable i segur

Neix el Sindicat de Llogateres de Cerdanyola amb l'objectiu de defensar el dret a un habitatge digne, estable i segur

21 de març de 2024 a les 11:56

El recent creat Sindicat de Llogateres de Cerdanyola organitza la seva primera assemblea el dijous, 4 d’abril, a les 19h, al Casal Popular La Flama (al carrer de les Escoles, 12). A partir d’aquí les faran cada primer i tercer dijous de mes amb l’objectiu de defensar els drets dels llogaters i llogateres i reivindicar unes millors condicions de lloguer.

Audios

20-03-2024 Sergi Ferrer Sindicat Llogateres.mp3

El nou col·lectiu, que vol tenir un rol actiu a la ciutat, es presentava fa uns dies coincidint amb l'entrada en vigor de la regulació del preu del lloguer que servirà per marcar un preu màxim i controlar les pujades desproporcionades de les rendes de lloguer. Cerdanyola, com a municipi declarat com a zona tensionada, serà una de les ciutats on s’aplicarà. 

Un dels membres del Sindicat de Llogateres de Cerdanyola, Sergi Ferrer, explica que a Cerdanyola hi ha un 15% de persones en règim de lloguer  i el preu mitja que paguen és de 870 euros al mes. Segons recalca aquest preu s’ha disparat bastant en el darrer any per la tardança  en l’entrada en vigor de l’índex de regulació.

Anar més enllà de la contenció de preus

Ferrer manifesta que aquesta mesura que ha de servir per contenir els preus “és una victòria del moviment sindical”, però assegura que volen anar més enllà i aconseguir baixar els preus. Per això, destaca, “cal organitzar-se i fer front col·lectivament als abusos de les immobiliàries”. 

Sergi Ferrer indica que el mecanisme aprovat té “alguns forats” com, per exemple, el fet que quedin exclosos els contractes d’arrendaments de locals i els contractes d’arrendaments de temporada, d’habitacions o turístics. Per això, remarca que és una de les línies que volen abordar a Cerdanyola juntament amb la no aplicació de la regulació dels honoraris de gestió que es va aprovar al mes de maig passat.

Sergi Ferrer indica que els lloguers de temporada, normalment fets per a estudiants o persones que venen a treballar per un període determinat de temps, deixen als llogaters desprotegits i en frau de llei.

Una de les apostes del Sindicat de Llogateres de Cerdanyola és seguir treballant en les esquerdes trobades a l’índex de preus aprovat apostant per una estratègia d’acció sindical “que ens permeti obtenir victòries per nosaltres mateixos”. 

Conèixer els nostres drets

Sergi Ferrer assegura que la majoria de vegades els llogaters no coneixen els seus drets i “passen per l’aro” en moltes situacions en les que si estiguessin informats no ho farien i insisteix en què les persones que estan organitzades són les que “al final aconsegueixen victòries, com que li retornin una fiança o una rebaixa del preu”.

El membre del Sindicat de Llogateres de Cerdanyola remarca que és important que una persona estigui sindicada independentment de si té un conflicte o no, per conèixer seus drets. I en el cas de problemes sempre seran més fàcil de gestionar que quan una persona es troba en una situació límit o ha passat molt de temps des del problema.

Per tant a l’hora de buscar un habitatge per llogar, és important saber que no han de pagar els honoraris de gestió (sempre que no sigui lloguer de temporada), han de mirar que el preu sigui el correcte (a través de la seu electrònica del cadastre), fer fotografies dels desperfectes que hi puguin haver a l’habitatge i comunicar-ho, entre altres consideracions. 

Per informar-se de totes les qüestions que calen fer abans de llogar un habitatge, el Sindicat de Llogateres convoca una assemblea el proper dijous, 4 d’abril, a les 19h al Casal Popular La Flama (al carrer de les Escoles, 12).

Més informaciö a Instagram: llogateres_cerdanyola