Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Sense categoria

Neix un grup d'astronomia per als curiosos que miren el cel

Neix un grup d'astronomia per als curiosos que miren el cel

4 de febrer de 2015 a les 12:24

El grup es constitueix com una secció de l'associació cultural Un Ateneu per a Tothom i té l'objectiu de fomentar el coneixement astronòmic amb la realització d'observacions, tant nocturnes com diürnes, tallers per aprendre a utilitzar eines com els telescopis, xerrades didàctiques i exposicions divulgatives.

Audios

04-02-2015 Antonio Otero

03-02-2015 Entrevista amb Antonio Otero (Grup Astronomia)

Un grup d'aficionats a l'astronomia es constituirà oficialment a Cerdanyola el pròxim dia 16, dilluns, amb una reunió a la seu de l'associació d'artistes plàstics, al carrer de Les Vinyes, 13. L'objectiu del col.lectiu és créixer fins esdevenir una entitat més de la ciutat amb la finalitat de promocionar el coneixement de l'astronomia. Observacions, tallers, exposicions o xerrades són activitats que preveu realitzar el grup.

Antonio Otero, un dels impulsors, indica que l'astronomia sempre ha estat un misteri que ha despertat la curiositat de l'ésser humà, però a més és un dels motors científics, tecnològics i econòmics del món. L'impulsor del grup fa seves les paraules de l'astrònom i divulgador científic Carl Sagan quan deia que "el Cosmos és tot allò que és, allò que va ser o el que serà alguna vegada".

 La idea de crear aquest grup neix de les primeres experiències que es van viure al barri de Canaletes amb diferents observacions,  una d'elles amb força èxit de participació a l'escola Carles Buigas. Aquest èxit va provocar la idea de crear un grup obert a qualsevol persona que mira el cel amb curiositat, perquè Otero considera que totes aquestes persones són astrònoms en potència.

Antonio Otero destaca que per realitzar observacions no cal fer grans inversions, ja que es poden fer sense material, amb telescopis de molts milions, però també amb aparells amb un cost molt assequible. "Màxim? Què pot costar un Hubble? O sense anar tant lluny, un radio telescopi? Hi ha països que no s'ho poden permetre. Mínim? Cero euros, es pot fer astronomia tant sols mirant el cel, reconeixent les constel·lacions i explicant les seves histories. Però per començar parlem d'uns prismàtics o un petit telescopi i una brúixola i de 50 a 200 €. I si volem fer fotografia? El cost de la càmera...". Després ja seria el torn de telescopis motoritzats.

Entre les primeres activitats que es volen realitzar al grup d'astronomia hi ha la realització de sessions d'introducció en aquesta ciència, la celebració d'observacions, tant nocturnes com diürnes, i també xerrades divulgatives.

 Antonio Otero remarca que, tot i la limitació que suposa la contaminació lumínica per a l'observació d'estels, des de Cerdanyola hi ha espais on poder fer bones observacions de constal.lacions, planetes i també de la lluna.

 La primera reunió del grup d'astronomia de l'associació Un ateneu per a tothom es farà a la seu de l'Associació d'artistes plàstics, al carrer de les Vinyes, 13,  el dia 16 a les 19 hores.