Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Nicolas Sánchez-Albornoz, nou doctor honoris causa de la UAB
Nicolas Sánchez-Albornoz, nou doctor honoris causa de la UAB

Nicolas Sánchez-Albornoz, nou doctor honoris causa de la UAB

26 d'abril de 2006 a les 0:00

La Universitat Autònoma de barcelona (UAB) investeix avui com a doctor honoris causa de Nicolás Sánchez-Albornoz y Aboín. La lliçó magistral, que proncuniarà a la sala d’actes del Rectorat, portarà per títol Los informes consulares y la economía española en el siglo XIX i la presentació serà a càrrec del professor Jordi Maluquer de Motes, catedràtic d'Història i d'Institucions Econòmiques de la UAB.

Nicolás Sánchez-Albornoz (Madrid, 1926) serà investit a proposta de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UAB. Sánchez-Albornoz és professor emèrit de la New York University, de la qual ha estat professor (1968) i catedràtic d'Història des de 1972.

El nou doctor honoris causa de la UAB és fill de l'historiador Claudio Sánchez-Albornoz, president del govern de la República en l'exilki (1962-70) i premi Príncepo d'Astúries de Comunicació i Humanitats al 1984.

La seva activitat acadèmica ha transcorregut bàsicament a l'Argentina i als Estats Units a causa de l'exili a què es va veure forçat el 1948, després de fugir del camp de concentració del Valle de los Caídos on complia condemna per protagonitzar les primeres protestes universitàries de la postguerra.

Entre 1955 i 1966 va ser professor de les universitats de Rosario, Bahía Blanca, La Plata i Buenos Aires. Més endavant ho fou de les de Texas, Yale i Colúmbia. A partir de la mort del dictador va poder tornar periòdicament a Espanya -la Universitat Autònoma de Barcelona va ser la primera en acollir-lo a les seves aules- per impartir conferències i seminaris.

Des de la UAB destaquen que el professor Sánchez-Albornoz és un prestigiós especialista en dues línies d'investigació: la història econòmica d'Espanya del segle XIX i la història de la població a Amèrica Llatina, de la qual està considerat com un dels majors experts internacionals. Els seus llibres, publicats en anglès i espanyol, han conegut nombroses edicions i contenen moltes qüestions relatives a la demografia, les migracions i la mà d'obra, des dels inicis de la colonització fins al segle XX.

Sánchez-Albornoz va ser el primer director de l'Instituto Cervantes, quan es va crear el 1991, i fins a 1996. Pertany a les acadèmies Portuguesa i Argentina de la Història, i és membre corresponent de la Real Academia Española de la Historia.