No em ratllis!!!, teatre com element d'informació sobre les drogues
13 de maig de 2016 a les 10:50141 alumnes dels instituts Gorgs, Forat del Vent i l’escola Escaladei de 4rt d’ESO han assistit a una intervenció que, des del servei Municipal de Salut Pública, pretén donar eines als joves que permetin actuar adequadament davant de diferents situacions de risc.
Un altre dels objectius d'aquesta iniciativa és estimular al jove perquè s'involucri en la cura de la seva pròpia salut, de tal manera que sigui capaç de realitzar eleccions positives i pugui prendre decisions de manera responsable i autònoma respecte a les drogues i a les seves conductes associades.
No em ratllis!!! és un espectacle interactiu que fusiona el teatre amb la prevenció de les conductes de risc associades al consum de drogues. L’activitat consta de dues parts que es complementen. A la primera es representa les vivències, els pensaments i els records de tres joves que son en un parc una tarda de divendres plantejant-se què fer amb el seu temps lliure. A partir d’aquí s’introdueixen diferents situacions on s’apropa la problemàtica del consum de drogues i els riscos associats, convidant al públic a reflexionar sobre els interrogants suscitats. La segona part planteja la realització d'un debat teatral en el que es convida al públic a participar activament per resoldre una situació en la qual els personatges entren en conflicte -per exemple quan un d’ells ha begut alcohol i vol portar a l’altre en moto per anar de festa-. Els actors dinamitzen el debat entorn a la negociació davant la realitat del consum d’alcohol i la conducció.
Des de Salut Pública destaquen que l’adolescència és una etapa vital del creixement personal on s’experimenten canvis molt importants tant físics com psicològics que afecten a tots els àmbits. Aquest fet propicia a que els adolescents estiguin exposats o siguin més propensos a manifestar determinades conductes de risc, entre les quals pot està l’experimentació amb les drogues. Les autoritats sanitàries apunten que, encara que els consums experimentals en aquesta edat no han de derivar necessàriament en consum problemàtics, és precís esmentar la importància al fet de retardar l’edat d’inici del consum experimental i prevenir els riscos associats a aquest consum.