Nova campanya d'excavacions al Poblat Ibèric de ca n'Oliver
17 de juliol de 2015 a les 11:24El Servei de Patrimoni de l'Ajuntament de Cerdanyola està duent a terme una nova campanya d'excavacions al Poblat Ibèric de ca n'Oliver que continua descobrint el barri de cases localitzats fa anys i que ja fa més de 100 metres de llargada.
Una nova campanya d'excavacions al Poblat Ibèric de ca n'Oliver està permetent obtenir més informació sobre les diferents fases d'ocupació d'aquest assentament, habitat entre els segles VI i I aC. Precisament, més enllà del valor dels objectes que es puguin anar trobant, l'objectiu d'aquests treballs arqueològics és conèixer més dades sobre aquest poblat, la seva estructura, les seves cases, les formes de vida.
I en aquesta ocasió, tot sembla indicar que la informació que s'obtindrà i que serà avaluada i analitzada un cop es tanqui la campanya serà molt valuosa per conèixer, sobretot, la primera fase d'ocupació del poblat, segurament la més desconeguda. El director de les excavacions, l'arqueòleg Joan Francès, explica que una de les principals novetats d'aquesta campanya és que, per primera vegada, no s'estan trobant amb estructures modernes que impedeixen les feines i, per tant, les troballes poden ser molt més importants.
L'objectiu, però, no es trobar objectes sinó poder obtenir tota la informació possible que ens ajudi a aclarir aspectes del poblat que, segons Francès, encara estan pendents, sobretot referents als dos primers segles d'ocupació.
En aquests moments s'està arribant a la fase final de la campanya d'excavacions que, segons l'arqueòleg, espera sigui de les més interessants pels resultats que es poden aconseguir.
Col·laboració arqueòlegs professionals i estudiants
En aquesta campanya d'excavacions han participat més de 15 estudiants i 4 arqueòlegs professionals que porten ja setmanes al poblat ibèric de ca n'Oliver suportant les intenses temperatures dels darrers dies. Definir l'espai, picar, netejar i fotografiar... són algunes de les tasques que es realitzen en una excavació; un treball minuciós i que requereix de molt d'esforç i paciència, segons explica una de les estudiants voluntària a les excavacions, Carme Nieto.
El treball i el sacrifici, però, molt sovint té els seus fruïts i, sobretot, les seves satisfaccions. De moment, s'han trobat moltes peces de ceràmica de l'època grega, sobretot del segle IVaC.
Una altra estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona que està fent les seves pràctiques en aquestes excavacions, Helena Bea, destaca les troballes que s'estan fent i afirma que aquests treballs li estan sent d'utilitat per refermar-se en la seva vocació com a arqueòloga.
En pocs dies el nostre patrimoni cultural s'haurà incrementat. Més peces valuoses, que se sumaran al ja ampli fons del Museu del Poblat, però sobretot més coneixement sobre les formes de vida dels nostres avantpassats. El treball al Poblat, però, pot continuar durant anys ja que encara hi ha moltes zones per excavar i descobrir.