Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • O Botafumeiro celebra la poesia combativa d'un defensor de la llibertat
O Botafumeiro celebra la poesia combativa d'un defensor de la llibertat

O Botafumeiro celebra la poesia combativa d'un defensor de la llibertat

19 de maig de 2005 a les 0:00

La Irmandade Galega O Botafumeiro de Cerdanyola va commemorar diumenge el Dia das Letras Galegas amb un record a la figura de l'escriptor Xesús Lorenzo Varela, considerat un dels exponents de la poesia combativa de l'exili de les lletres gallegues del segle XX. El Dia das Letras Galegas és la commemoració anual que fa Galícia a la figura dels seus escriptors més destacats i, al mateix temps, un homenatge a la pròpia llengua de Galícia.

Una conferència de la professora de gallec de la UAB Sonia Varela sobre el poeta homenatjat i l'actuació de la recentment creada Coral de la Irmandade O Botafumeiro -que van interpretar l'Himne Nacional de Galícia i diverses cançons tradicionals com Miudiño- van ser les activitats protagonistes aquest diumenge d'aquesta jornada cultural que va finalitzar amb un dinar de germanor a la seu de l'entitat, al carrer de Picasso.

Defensor de la llibertat i la justícia

Sonia Varela va destacar en la seva conferència la vida intensa d'un defensor de la llibertat i la justícia que caracteritza la figura de Lorenzo Varela, autor de diversos poemaris combatius entre els quals destaquen Catro poemas pra catro grabados (1944), amb il.lustracions de Luís Seoane, i Lonxe (1954). La conferenciant, qui participa també al club de lectura que organitza la Irmandade cerdanyolenca dins la seva tasca de la promoció de la cultura gallega a la nostra ciutat, va destacar molt especialment l'experiència d'emigrant primer i exiliat posteriorment de l'escriptor i la seva lluita antifranquista "amb les armes i amb les lletres" com participant a la guerra civil i com activista cultural.

La seva militància comunista es manté al llarg de tota la seva vida en què impulsa diverses iniciatives culturals que es tradueixen en publicacions com les revistes Romance a Mèxic, on col.laboren autors com Octavio Paz, o, ja a l'Argentina, Correo Literario i PAN (Poetas, Andantes e Navegantes), revista on publicaven figures destacades del galleguisme com Rafael Dieste i on coneix a alguns dels més destacats artistes del segle XX gallec, com Laxeiro o Granell.

Lorenzo Varela va fer el camí de tornada de l'exili amb un nou exili, aquest cop expulsat pel cop militar de Videla a l'Argentina al 1976. La conferenciant remarca que a la tornada no va comptar amb el reconeixement merescut i que la seva frustració el va portar a deixar-se morir.

Dia das Letras Galegas

El Dia das Letras Galegas es celebra des del 17 de maig de 1963, data en què es commemorava el centenari de la publicació de Cantares Gallegos, un dels cims poètics de Rosalía de Castro i considerada la primera obra mestra de la literatura gallega contemporània. La celebració de la Real Academia Galega s'ha perpetuat amb un homenatge anual a un personatge de prestigi del mon de les lletres gallegues, entre els que han destacat al llarg d'aquests 40 anys de celebració noms com els de la pròpia Rosalía de Castro, Castelao, Eduardo pondal, Ramon Cabanillas, Curros Enríquez, Ramon Otero Pedrayo, Celso Emilio Ferreiro, Álvaro Cunqueiro o Manuel Murguía.