Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Obre el nou carril bici entre Badia i la UAB que ha de connectar amb Serragallin...
Obre el nou carril bici entre Badia i la UAB que ha de connectar amb Serragalliners pel nou pont sobre l'AP7 Dues ciclistes arribaven pel carril mentre es feia la presentació (Foto Nuria Puentes)

Obre el nou carril bici entre Badia i la UAB que ha de connectar amb Serragalliners pel nou pont sobre l'AP7

15 de març de 2023 a les 14:27

Aquest dimecres, 15 de març, s’ha inaugurat el nou carril bici que connecta la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Cerdanyola amb el municipi de Badia, un tram que l’Àrea Metropolitana considera estratègic per facilitar la circulació en bicicleta al Vallès Occidental i a Barcelona.

Aquest nou tram de Bicivia connecta l’avinguda de la Mediterrània de Badia del Vallès amb l’aparcament ubicat davant de la Facultat de Lletres de la UAB i la xarxa de carrils bici de la universitat. Concretament, passa pel camí de Badia, creua el riu Sec amb una nova passarel·la que permet segregar vianants i ciclistes i, en total, salva un desnivell de 42 metres. Aquest eix permetrà connectar, en un futur, amb Barberà, on s’enllaçarà amb l’eix Bicivia 6, que connectarà el Vallès amb el Besòs –passant per Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs– i amb Barcelona.

Per la banda sud i a través del campus de la UAB, el nou carril permetrà connectar amb l’eix Bicivia 9, que ha d’unir el centre de Cerdanyola, el Parc de l’Alba i Sant Cugat. La primera tinenta d’Alcaldia de Cerdanyola, Pepi Rivera, remarca que el carril bici ara inaugurat connectarà amb el que es farà amb la remodelació del pont sobre l’AP7-B30 que connectarà el nucli urbà de la ciutat amb el campus universitari fomentant una mobilitat més activa, saludable i segura. Les obres d’aquesta remodelació està previst que s’iniciïn a finals d’any.

En aquest sentit, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha indicat que la connexió en carrils bici amb els nuclis urbans de l’entorn del campus acosta més la universitat a la ciutadania. Lafuente apunta que “encara que som un campus, no volem estar aïllats de la ciutat i avui som una mica més a prop de les persones”.

Per la seva banda, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, explica que més de 40.000 persones venen al campus cada dia a estudiar i treballar i “amb aquest projecte es millora la connectivitat amb la UAB i els municipis del voltant, en un moment en què l’ús de la bici ha crescut molt”. Poveda , que destaca la necessitat de fer compatible sense conflicte la mobilitat de bicicletes i patinets amb la dels vianants, remarca que “hem de seguir impulsant la mobilitat sostenible”.

Igualment, l’alcaldessa de Badia, Eva Menor, mostrava satisfacció pel compliment d’una reivindicació del seu municipi “gràcies a l’AMB i als Fons Feder”. La nova via, apunta Menor, “connecta Badia amb l’Autònoma i, a més, ens interconnecta amb la resta de poblacions del voltant”. L’alcaldessa de la veïna població afegeix que aquest carril bici “no només impulsarà l’ús de mitjans de transport sostenibles sinó que ens apropa més entre nosaltres. Menor subratlla que Badia "vol ser també ciutat universitària" i agraeix al seu govern els projectes i la proximitat amb "les ciutats que l'envolten" i a Cerdanyola "que és una mica la mare de Badia, que continuï amb aquest esperit per ajudar-nos a construir un futur millor".

L’actuació inaugurada aquest dimecres, que es va adjudicar per 845.813,99 € (IVA inclòs) ha suposat la creació de 750 metres lineals de carril bici. Les obres van iniciar-se el febrer de l’any passat. Aquesta nova via pedalable, que estava inclosa al Pla d’inversions metropolità 2020-2023 de l’AMB, ha estat finançada per l’AMB, l’Ajuntament de Badia del Vallès i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, i forma part de la xarxa pedalable metropolitana Bicivia.

Infraestructures i increment de l’ús quotidià de la bicicleta

La millora de les connexions metropolitanes per a bicicletes i altres mitjans de transport com els vehicles de mobilitat personal ha possibilitat que se’n faci més ús quotidianament, segons han demostrat les darreres anàlisis. L’AMB recorda que, entre l’any 2019 i el 2021, es va detectar un augment global de l’ús de la xarxa Bicivia del 49 % (un 34 % de bicicletes i 123 % de vehicles de mobilitat personal).

La Bicivia és la xarxa pedalable de la metròpolis de Barcelona dissenyada per l’AMB, d’acord amb els municipis, i que actualment està executada en un 60 %. Amb nou eixos principals i més de 500 km, quan estigui enllestida permetrà creuar el territori de nord a sud i d’oest a est.

Fons FEDER

Aquest projecte s’emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l’AMB van signar l’any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d’inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les ciutats intel·ligents (smart cities), la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural.

Galeria d'imatges