Obrint portes a la integració a través de 'La Mirada de l'altre'
21 de febrer de 2018 a les 12:37La sala d'exposicions de la Biblioteca de Cerdanyola acull l'exposició d'art social i comunitari "La Mirada de l'altre" que reuneix obres realitzades per parelles artíistiques, un dels membres de la qual és un voluntari, vinculat a l'art, i l'altre integrant de la parella és un usuari del centre de salut mental. Els dos junts creen una obra en comú i l'exposició mostra aquests treballs en disciplines diverses que van des de la pintura, el dibuix, l'escultura o la fotografia a l'escriptura, el còmic o fins i tot la creació d'un "cajón" flamenc. Fins el 21 de març.
La mirada de l'altre es realitza per segon any consecutiu a Cerdanyola sota el lema "Obrim portes, tenim la clau" i amb la pretensió de fer més fàcil el dia a dia de les persones diagnosticades que, molt sovint, es veuen aïllades, tenen dificultats de relació i d'accés als equipaments. El treball de la parella artística es desenvolupa en diferents sessions en equipaments públics com l'Ateneu, el Museu d'Art de Cerdanyola o el Casal de Joves.
El doctor Luis San, director de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, indica que el programa es basa en el concepte que tot allò a l'abast de qualsevol ciutadana ha d'estar també a l'abast de qualsevol persona que tingui una malaltia, també les mentals. El doctor San remarca a més que l'experiència de les parelles artístiques demostra que és enriquidora per als seus dos integrants, el voluntari i la persona diagnosticada, fugint de la distància que moltes vegades es posa davant una persona amb una malaltia mental i lluitant contra qualsevol tipus d'estigmatització.
De fet, Luis San recorda que fa 100 anys s'estigmatitzava una persona que patís una tubercul·losi, una malaltia respiratòria, cosa que avui ens semblaria inversemblant. El mateix ha de passar amb les malalties mentals.
En aquest sentit, la regidora de Promoció de la Salut, Elvi Vila, destaca que que en aquest programa no es treballa amb normalitat, sinó amb igualtat, perquè tothom apren i comparteix. Vila afegeix que espera que aquesta segona no sigui la darrera edició de La mirada de l'altre a la nostra ciutat, una Cerdanyola, subratlla, on no es posa etiquetes.
Igualment, l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, insistia en el missatge que les malalties mentals, diagnosticades o no, no han de ser objecte d'exclusió social. Per a l'alcalde, l'Administració ha d'ajudar a conscienciar la societat per eliminar qualsevol tipus d'estigma amb l'objectiu de fer una ciutat millor, més inclusiva, on tothom sigui com és i acceptat per tothom.
Pedro González, gestor de casos del programa de serveis del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, indica que una de les avantatges de la mirada de l'altre és que permet relacionar-se, gaudir i vincular-se amb els espais comunitaris. González indica que el projecte no acaba en l'exposició, oberta ara a la sala annexa a la Biblioteca de Cerdanyola, sinó que de la mostra sorgeixen noves col·laboracions artístiques i de comunicació.
També des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, José Madrid, convidava al públic a fer-se un sefie emulant la imatge del cartell de l'exposició, fotografia captada per una de les parelles artístiques d'aquesta edició, Bea i Víctor. Aquest últim destacava l'impacte que vol provocar aquesta imatge en què crida a una porta -fent referència al lema de l'edició, Obrim portes, tenim la clau- mostrant els seus sentiments en relació als mals moments passats a la vida.
L'exposició restarà oberta a la sala de la Biblioteca de Cerdanyola fins el dia 21 de març.
Les parelles participants en aquesta edició han estat:
- Alfa i Vanessa. Escultura
- Marutxi i Fèlix. Dibuix
- M. Ángel i Òscar. Pintura
- Edu i Laura. Còmic
- Carme i Eder. Escultura
- Bea i Víctor. Fotografia
- Josep Maria i Francisco. Escriptura
- Rubén i Jaime. Fotografia
- Sergi i Carme. Enquadernació
- Casper, Jordi i Miguel. Cajón flamenc
L'acte va finalitzar amb una actuació musical amb el cajón flamenc elaborat dins el programa artístic.