La UAB impulsa la informació sobre el coronavirus
12 de febrer de 2020 a les 9:14La UAB es manté en contacte amb els estudiants i personal que han estat o estan a la Xina en programes d'intercanvi, per tal d'assessorar-los, mantenir-los informats i coordinar les accions que se'n puguin derivar. Al mateix temps, els investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CRESA) Júlia Vergara i Joaquim Segalés realitzaran la xerrada "El nou coronavirus 2019: un problema xinès o un problema global” aquest dijous 13 de febrer, a les 14h, a la sala d'actes de la Facultat de Veterinària.
Els coronavirus són una família de virus que poden provocar malalties humanes com la síndrome respiratòria aguda severa (SRAS). Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d'aire. En casos més greus pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i fins i tot la mort. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca.
Des de la UAB subratllen que l’Autònoma es manté en contacte i segueix les consignes dictades pel Departament de Salut, l'Agència de Salut Pública (ASPCAT) i el Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, el Servei Assistencial de Salut de la UAB disposa del protocol d'actuació que dictamina l'ASPCAT si se sospita que es presenta algun cas.
Així, l'ASPCAT indica que "ni a Catalunya ni al conjunt de l'Estat es pot descartar que puguin aparèixer casos importats” En tot cas, l’Agència de Salut Pública manifesta que “si això passés, la probabilitat que es produïssin casos secundaris s'estima baixa actualment ja que, amb la informació disponible, la transmissió persona a persona no és elevada i la instauració precoç de mesures de prevenció i control reduirien en gran mesura el risc".
El Departament de Salut estableix mantenir les mesures genèriques de protecció individual aplicables actualment enfront de malalties respiratòries, que inclouen realitzar una higiene de mans freqüent, especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d'un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús en tossir o esternudar i rentar-se les mans.
Xerrada d'investigadors de l'IRTA-CRESA
Pel que fa a la xerrada d’aquest 13 de febrer, Júlia Vergara, viròloga especialista en malalties animals, i Joaquim Segalés, catedràtic del Departament de Sanitat i Anatomia Animals, tractaran tant la situació com l'abast del virus. Els viròlegs de l'IRTA-CRESA han estat treballant de forma conjunta amb el Laboratori Nacional de Galveston i el Centre Mèdic de la Universitat de Texas (EUA) en un dels primers estudis moleculars per poder dissenyar una vacuna pel nou coronavirus.
Com a resultat de l'estudi s'ha localitzat la proteïna que serveix d'embolcall del virus i serà clau en la creació de la vacuna. L'equip busca col·laboració internacional per aconseguir el finançament necessari per seguir la investigació. De moment, els científics no han pogut confirmar encara si l'origen del nou coronavirus és animal, però les prediccions de l'estudi apunten al fet que els pollastres i les genetes són els més sospitosos d'entre totes les espècies animals disponibles en les bases de dades de genomes.
La Facultat de Veterinària ha decidit obrir les portes a tot aquell que estigui interessat en assistir a la xerrada “atès el gran interès que esta generant aquest tema”.
Més informació:
- Preguntas y respuestas sobre el nuevo coronavirus 2019 (n-CoV). Ministerio de Sanidad
- Coronavirus. Canal Salut de la Generalitat
- Coronavirus (2019-nCoV), preguntes i respostes. Agència de Salut Pública
- Preguntes i respostes sobre el nou coronavirus 2019- nCoV en l’àmbit universitari. Canal Salut de la Generalitat
- Infografia informativa sobre el coronavirus