Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Ossos, un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física
Ossos, un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física

Ossos, un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física

26 de febrer de 2018 a les 12:45

L’exposició Ossos, un viatge a l’època medieval, de la mà de l’antropologia física ens apropa a les condicions de vida de les poblacions catalanes entre els segles VIII i XV, a través de l’estudi de les restes d’esquelets localitzades en jaciments arqueològics situats bàsicament a la Catalunya Central.

Audios

26-02-2018 Joan Francès

26-02-2018 Manel Rueda

26-02-2018 Carles Escolà

L’exposició, inaugurada aquest divendres, ens explica com vivien i morien els nostres avantpassats de l’edat mitjana i alhora també aprofundeix en diferents aspectes de la seva vida a partir de la utilització de diverses tècniques de l’antropologia física –la ciència que estudia les restes òssies- i la paleopatologia –la ciència que estudia les malalties que van patir persones o animals del passat.

El director del Museu de Ca n’Oliver, Joan Francès, destaca com els avenços de la ciència, combinat amb les restes humanes, poden aportar informació al coneixement del passat, a través de les persones, no tan sols les famoses o conegudes, sinó també a través d’aquelles persones que no tenien visibilitat i que eren la columna vertebral de la societat de llavors.

Manel Rueda, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, creu important destacar la política de col·laboració entre Diputació de Barcelona i el Museu d’Arqueologia perquè, gràcies a ella, aquestes exposicions són possibles. Un treball conjunt que té com a objectiu quel’aprofiti el màxim de gent possible vehiculant-lo per les xarxes corresponents.

L’alcalde de la ciutat, Carles Escolà, afirma que la única manera correcta de poder interpretar el present és conèixer el passat i les relacions socials actuals i els seus orígens, sobre tot si es vol transformar la societat que ens ha tocat viure en una de millor i més justa.

Per a la regidora de Cultura, Elvi Vila, és interessant observar que aquesta exposició ens parlarà d’una època medieval que a Cerdanyola es va acabar fa poc, perquè es partir del segle XIX que es quan es comencen a fer les primeres cases del nucli urbà i el seu nom prové de l’època medieval.

A la inauguració també hi van assistir la Cap de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Aurèlia Cabot, i la Coordinadora Científica i Conservadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Angels Casanovas.

Una part important de les necròpolis i dels monuments presentats en aquesta mostra van ser estudiats en col·laboració per membres del laboratori de paleopatologia i paleoantropologia del Museu d’Arqueologia de Catalunya i han estat excavats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona i per altres centres d’investigació i empreses.

Aquesta exposició compta amb 8 àmbits: Introducció a l’època medieval; Què ens expliquen els ossos; L’alimentació; Els oficis i l’estil de vida; Medicina i salut; La Justícia; Violència i guerra i L’experiència de la mort.

L’exposició es pot veure al Museu i poblat de Ca n’Oliver fins al proper 15 d’abril.

Galeria d'imatges