Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Palenciano porta a l'Ateneu la veu i el patiment de les mares que denuncien l'ab...
Palenciano porta a l'Ateneu la veu i el patiment de les mares que denuncien l'abús sexual intrafamiliar

Palenciano porta a l'Ateneu la veu i el patiment de les mares que denuncien l'abús sexual intrafamiliar

13 de setembre de 2023 a les 12:06

Pamela Palenciano torna a Cerdanyola amb Arrancamiento, un espectacle contra la violència institucional que pateixen les mares que denuncien abusos sexuals contra les seves filles i fills. La representació serà el 27 de setembre al teatre Ateneu a les 20 hores.

Segons el Consell d'Europa, 1 de cada 5 menors pateix violència sexual abans de fer 18 anys. A Espanya no hi ha estadístiques oficials, però un estudi recent, centrat al país, supera aquesta estimació: 2 de cada 5 nens i nenes ho han patit.

L'actriu, comunicadora i activista feminista Pamela Palenciano denuncia aquesta situació a Arrancamiento, una acció teatral que forma part dels projectes feministes que l'Ajuntament organitza anualment a través de la Regidoria d’Igualtat i Feminisme en el marc d'una política transversal per tal d’oferir un programa cultural feminista i activista a la ciutat.

Pamela Palenciano fa ús del seu particular estil a Arrancamiento per donar veu i posar en escena aquesta realitat. L’actriu, en un muntatge amb direcció artística de Laura Pacas, explica la història de mares lluitadores, filles i fills desdibuixats, pares abusadors i jutges que perpetuen aquesta tortura. L’obra neix d’escoltar les víctimes d’aquesta xacra amb l’objectiu de compartir aquesta realitat i protegir els infants.

Palenciano apunta que un Arrancamiento dura tot just un instant, però fins a arribar-hi, les mares passen per un llarg procés de denúncies, descrèdit, pèrdua de la custòdia i criminalització. El sistema dictamina que les denúncies de violència són falses, que la mare és dolenta i que la criatura ha de ser apartada de qui la protegeix i la condemna a viure amb el seu abusador. Sense preparació ni acompanyament, cossos de policia armats arrenquen un nen o nena dels braços de la seva mare per ordre judicial.

L'obra es representarà al teatre Ateneu el 27 de setembre a les 20 hores. L'entrada és gratuïta, però cal reservar-la a: cliqueu.