Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Pallassos Sense Fronteres i la UAB tornen al Líban per donar suport als nens ref...
Pallassos Sense Fronteres i la UAB tornen al Líban per donar suport als nens refugiats

Pallassos Sense Fronteres i la UAB tornen al Líban per donar suport als nens refugiats

7 de desembre de 2017 a les 8:50

La Unitat de Trauma Crisis i Conflictes (UTCC) de la UAB i Pallassos sense fronteres col·laboren en un projecte per donar suport emocional i psicològic als nens refugiats al Líban i estudiar els resultats. Aquest mes de desembre, hi haurà una segona expedició.

Des d'aquesta setmana i fins el 18 de desembre, els artistes Tortell Poltrona, Marina Benites, Boris Caetano, Dani Fontcubierta i la pallassa d'origen libanès, Patricia Habchy, duran a terme una gira d'espectacles al Líban amb l'objectiu de donar suport emocional i psicològic a la infància refugiada, la majoria vinguda de Síria i Palestina.

Aquesta expedició és la segona intervenció dins del projecte recentment iniciat amb la Unitat de Trauma Crisis i Conflictes (UTCCB) de la Facultat de Psicologia de la UAB. A principis del mes d'octubre es va realitzar la primera prova pilot, on els artistes que hi van anar van atendre més de 5.000 nens i nenes refugiats en tan sols dues setmanes.

La finalitat del projecte és assolir el màxim impacte possible en accions dirigides a reduir l'estrès posttraumàtic de la infància refugiada que ha patit conflictes bèl·lics. En una primera instància, el projecte comú es preveu que es realitzi primerament al Líban i que es vagi estenent a altres indrets de Pròxim Orient, com el nord de Jordània o el Kurdistan iraquià, llocs on Pallassos Sense Fronteres treballa des de fa anys desenvolupant el seu projecte de gira.

En el marc d'aquest projecte, la UTCCB durà a terme una avaluació quantitativa d’impacte d'aquestes accions utilitzant una metodologia concreta, un mètode que es pot aplicar a les persones afectades per tot tipus de traumes: la guerra, els desastres naturals, la inestabilitat d'una vida en constant refugi, etc. Aquestes tècniques tenen per objectiu proporcionar als infants estratègies per identificar les seves reaccions i poder dominar-les per tal de millorar el seu estat emocional reduint alhora la simptomatologia del seu estrès (malsons, flashbacks...).

A més, aquestes pràctiques es recullen en un manual que pot ser utilitzat per mestres, infermeres o fins i tot familiars que estan a càrrec i/o treballen amb nens i adolescents afectats per guerres o catàstrofes.

 

* La fotografia que il·lustra la notícia és una imatge realitzada per Diego Ibarra durant una campanya de PSF al Líban l'any 2012