Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Parelles lingüístiques, una història d'amor

Parelles lingüístiques, una història d'amor

9 de març de 2017 a les 11:49

El programa del Voluntariat per la llengua arrenca amb força a Cerdanyola aquest 2017 amb la constitució de 45 parelles lingüístiques i la presentació del llibre I si parlem català?, obra del dinamitzador cultural i escriptor David Vila.

Audios

09-03-2017 David Vila

David Vila va lloar la iniciativa de les parelles lingüístiques, "imprescindible per ajudar a trencar la por al ridícul que tots tenim al començar a parlar una nova llengua". Vila va explicar que el català està entre les 100 llengües més parlades al món i que gaudeix d'un bon estat de salut, transmetent-se de generació en generació i amb capacitat d'atracció. Els aspectes més preocupants serien que "al tractar-se d'una llengua que no té parlants monolingües no és fa imprescindible i s'estanca el seu ús social".

David Vila va parlar sobre la necessitat d'utilitzar el català en tot moment, amb normalitat, "fugint del costum adquirit que tenim de canviar al castellà quan suposem que el nostre interlocutor potser no ens entendrà prou bé". Un costum, xplica Vila, "adquirit producte del aprenentatge en castellà de moltes generacions, la imitació que del comportament d'aquestes en fan les noves i de tota una sèrie de prejudicis absurds que costa trencar".

Vila va voler destacar que les llengües, a més d'una eina de comunicació, "són elements de identificació col·lectiva i cada llengua descriu el món a la seva i única manera, per la qual cosa cal preservar-les de l'extinció per manca d'ús o per substitució d'altres llengües hegemòniques".

L'acte de constitució de les parelles lingüístiques va comptar amb la presentació del voluntari per la llengua Àngel Solà, que considera la relació amb la nostra llengua com una història d'amor, "al ser allò que heretem i deixem com a llegat, i que com tot amor de veritat s'ha de compartir".

Voluntariat per la llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Les parelles es troben una hora a la setmana durant 10 setmanes i gaudeixen d'un carnet que els ofereix descomptes per assistir a les estrenes teatrals i sessions de Xiscnèfil a l'Ateneu de Cerdanyola. El període d'inscripció per participar-hi continua obert i des del Consorci de Normalització Lingüística fan una crida per sumar més voluntaris.

Galeria d'imatges