Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Patrimoni organitza una visita al poblat ibèric i medieval de l’Esquerda
Patrimoni organitza una visita al poblat ibèric i medieval de l’Esquerda

Patrimoni organitza una visita al poblat ibèric i medieval de l’Esquerda

23 de novembre de 2005 a les 0:00

L’Oficina de Patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola ha organitzat per al diumenge, 4 de desembre, una visita al poblat ibèric i medieval de l’Esquerda i al museu de Roda de Ter (Osona) dins el programa Passegem per la ruta dels ibers.

L’objectiu d’aquesta activitat és promocionar aquesta Ruta i donar a conèixer un hàbitat ibèric i medieval. Per tal de poder veure els objectes que s’han trobat a les excavacions arqueològiques, l’itinerari inclou la visita al Museu de Roda de Ter que, com el de Cerdanyola, també forma part de la Xarxa de Museus Locals.

Tots els interessats en participar-hi s’han d’inscriure a l’Ateneu abans del 2 de desembre. El viatge fins a Roda de Ter es farà en cotxes particulars. La visita s’iniciarà al museu del municipi i posteriorment s’anirà fins el jaciment de l’Esquerda, on es podrà veure com era aquest assentament ibèric i com va ser habitat de nou en època medieval, a més de comprovar la seva posició estratègica en un meandre del Ter.

El poblat ibèric i medieval de l’Esquerda

El jaciment de l’Esquerda es troba en un dels meandres que fa el riu Ter abans d’endinsar-se a les Guillaries. Aquest impressionant espai, envoltat pel riu i flanquejat per pronunciats espadats a l’est i a l’oest, va estar habitat des de la prehistòria fins l’edat mitjana. El període de plenitud del poblat iber va de finals del segle V fins al segle III aC. D’aquesta època destaca la muralla amb dues torres massisses que flanquejaven l’entrada i un carrer empedrat que travessava el poblat en direcció nord-sud. En el segle II aC el poblat va patir una important destrucció que va afectar tota la fortificació. L’ocupació ibèrica va acabar en el segle I aC, quan es va abandonar el lloc després d’una nova destrucció.

El jaciment es va tornar a ocupar en època medieval, des del segle V fins el 1314 en què va ser destruït en pel bisbe de Vic en mig de les lluites feudals. D’aquesta època destaquen el conjunt de tombes antropomorfes que envolten el temple romànic, on es pot veure fins i tot les restes del temple anterior.