Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Pedro Pardo guanya el premi Xavier Cugat per la música de la pel·lícula Tocats p...
Pedro Pardo guanya el premi Xavier Cugat per la música de la pel·lícula Tocats pel foc

Pedro Pardo guanya el premi Xavier Cugat per la música de la pel·lícula Tocats pel foc

2 de gener de 2019 a les 15:32

El compositor, director, professor i divulgador musical Pedro Pardo ha guanyat el premi Xavier Cugat per la banda sonora de la pel·lícula Tocats pel foc, llargmetratge de Santi Lapeira basat en la novel·la de Manuel de Pedrolo que es preestrenarà el 16 de gener inaugurant la I Setmana del Cinema en català a Barcelona. A més, l'11 de gener, s'estrena Terra Humida, muntatge teatral amb música de Pardo, al Centre La Farinera del Clot.

Audios

02-01-2019 Entrevista amb Pedro Pardo

Pedro Pardo afegeix aquest guardó atorgat pel Festival de Cinema de Girona als  nombrosos  premis que ha obtingut tant en el camp de la composició com en el de la direcció, destacant el  Premi d'Honor de Direcció d'Orquestra del Conservatori Superior de Barcelona o el Premi de Composició de la Fundació Orfeó Manresà.

Pardo destaca que sempre s’ha dit que la seva música és molt descriptiva i per això Santi Lapeira va escollir composicions seves, com les creades per a la presentació de l’Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels (OSVA), per a il·lustrar Tocats pel foc. La preestrena del llargmetratge, que també s’emetrà com una minisèrie de dos capítols per televisió, serà també un dels moments de cloenda de l’Any Pedrolo.

Músicant la Guerra Civil

El guardó arriba pocs dies abans de l’estrena d’un altre muntatge amb música de Pedro Pardo, es tracta del monòleg Terra Humida que, sobre textos d’Albert López Vivancos, s’estrena l’11 de gener al teatre La Farinera del Clot, a Barcelona.  Es tracta del cinqué musical en què Pardo i López Vivancos col·laboren i en què un personatge anònim relata les seves vivències durant la Guerra Civil espanyola i es reivindica la memòria d’aquells que van patir les represàlies de la dictadura. Aquest espectacle, interpretat a escena també per Albert López Vivancos, s’estrena en l’any de commemoració del 80è aniversari del final de la guerra.

Amb un altre Albert, Galceran, Pedro Pardo també col·labora en Els homes clàssics, programa que va començar com una secció d’El Suplement a Catalunya Ràdio i que s’ha convertit en un espai setmanal, cada diumenge a la nit, a Catalunya Música. Pardo i Galceran, músic i periodista, acosten als oients la música clàssica d’una manera planera, de tu a tu, demostrant que no ha d’haver barreres psicològiques per escoltar música clàssica. La pròxima publicació d’un llibre sobre el programa és el nou repte en què treballa Pardo.

Joc, Aulos, Gospel...

El músic, que va ser fundador de la Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC), és professor de l’escola municipal de música Aulos de la nostra ciutat des de 2001. En aquests anys, un dels objectius de Pardo i del centre és anar més enllà de les aules, repte que compleix amb escreix amb l’orquestra de l’escola “en què els alumnes poden sentir el món real de la música” fora de l’àmbit més acadèmic -l'any passat, precisament, van fer un concert dedicat a les bandes sonores del cinema- o les corals. En aquest sentit, Pardo és el director-fundador de l’Aulos Gospel Cor  que ja prepara un concert solidari per al 29 de març a benefici de les associacions de lluita contra el càncer que comptarà amb convidats de luxe.

Entre aquestes participacions especials hi haurà solistes del l’Orfeó Lleidatà, formació que també dirigeix Pedro Pardo i que per cinquè any consecutiu ha penjat el cartell d’exhaurides les localitats del seu concert de Nadal, Christmas.cat, al teatre de La Llotja, amb 1.000 localitats i en el que enguany han incorporat peces del repertori del grup de rock Queen combinant amb la tradició de Nadal. 

Reivindicant l'aposta per portar espectacles musicals a la ciutat

El músic lamenta que aquests concerts o els que ha fet amb l’OSVA, com les actuacions al Festival de Perelada amb la soprano Ainhoa Arteta, no s’hagin fet a Cerdanyola. “Sóm oportunitats que no s’haurien de perdre”, indica Pardo, destacant que falta més voluntat per part deles administracions per aconseguir-ho.

El músic remarca que aquests muntatges tindrien èxit assegurat a Cerdanyola perquè és fals que la música clàssica no interessi en la nostra ciutat. “Quan vam voler fer el Rèquiem de Mozart amb la JOC a l’antiga nau industrial d’Aiscondel deien que estàvem com una cabra i vam omplir dos anys seguits”, recorda Pardo -van fer concerts l'any 2013 amb Mozart i l'any 2014 amb Beethoven i Bach-, que subratlla que Cerdanyola té formacions destacades amb repertori de música clàssica com l’Agrupació Musical de Cerdanyola, la JOC o l’Orquestra de Música de Cambra, fet que demostra l’estima de la ciutat per la música.

Una estima que Pardo remarca que s’insufla a l’escola Aulos per part d’un professorat que compatibilitza la docència amb l’activitat artística i que aconsegueix una molt sòlida formació musical dels seus alumnes.

Galeria d'imatges