Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Pentinar la mort, una mostra de troballes arqueològiques a dues coves a Menorca
Pentinar la mort, una mostra de troballes arqueològiques a dues coves a Menorca

Pentinar la mort, una mostra de troballes arqueològiques a dues coves a Menorca

20 de febrer de 2006 a les 0:00

L'exposició "Pentinar la mort. Rituals de vida i mort en la prehistòria de Menorca", mostra per primer cop a Barcelona les extraordinàries restes arqueològiques que s'han trobat a les coves des Càrritx i des Mussol (Menorca). Aquestes coves són dos dels jaciments arqueològics més interessants i singulars de la conca occidental del Mediterrani. Les coves estan situades al terme municipal de Ciutadella de Menorca (Illes Balears) i els jaciments van ser descoberts arran de sengles exploracions espeleològiques dutes a terme els anys 1995 i 1997, respectivament. La troballa arqueològica ha permès analitzar l'univers simbòlic i les relacions polítiques de les comunitats que van habitar l'illa de Menorca fa uns 3.000 anys.

Arqueòlegs de la UAB
En una expedició recent a Menorca, arqueòlegs de la UAB dirigits per Vicente Lull, Rafael Micó, Roberto Risch i Cristina Rihuete, del Departament de Prehistòria de la UAB, han estudiat un conjunt extraordinari de peces arqueològiques descobertes a les caves des Mussol i des Càrritx. Els objectes trobats a l'interior de les coves, alguns d'ells de fusta, han estat conservats de manera insòlita al llarg de milers d'anys a causa d'un delicat equilibri de les condicions ambientals d'humitat i temperatura.

Ritual iniciàtic

Segons les conclusions dels investigadors, a la fi del segon mil·lenni abans de la nostra era, alguns individus es van traslladar a l'interior de la cova des Mussol com a part d'un ritual iniciàtic. Enfront d'un ésser sobrenatural representat en una talla de fusta, meitat humà meitat animal, tenia lloc una activitat destinada a completar una formació que conferiria una condició social especial a certs individus. A l'exposició es mostra aquesta excepcional talla, juntament amb una altra talla amb trets humans que es va trobar justament al davant. Totes dues talles devien tenir un paper fonamental en aquest ritual iniciàtic. Per la seva antiguitat -més de 3.000 anys- i pel material amb què estan fetes -fusta- es pot dir que són úniques a tot el Mediterrani.

Eines de fusta i banya

A la part més recòndita de la cova des Càrritx encara va tenir lloc una altra troballa sorprenent: un dipòsit ritual de fa uns 3.000 anys, format per materials que molt poques vegades es conserven. Destaquen uns envasos cilíndrics de fusta o de banya, que es van trobar plens de cabells. Aquests cabells devien ser tallats en el transcurs de les cerimònies funeràries que hi van tenir lloc. 

Les cerimònies

Estesos al terra, a alguns cadàvers se'ls tenyien els cabells de color vermell. Després es pentinaven i se'n tallaven alguns flocs, que es guardaven en recipients que es deixaven al costat del cos. Juntament amb els contenidors es va trobar la resta d'utensilis utilitzats en aquestes cerimònies, com una magnífica pinta de fusta amb una silueta que recorda un rat-penat amb les ales desplegades. També formaven part del dipòsit diversos vasos de fusta que es devien fer servir per barrejar les substàncies amb les quals es tenyien els cabells.

L'exposició "Pentinar la mort. Rituals de vida i mort en la prehistòria de Menorca", és al Museu d'Arqueologia de Catalunya (passeig de Santa Madrona, 39, Montjuïc). Es pot visitar fins al 28 de maig.