Pepe i jo, crònica de 40 anys de món únic entre Rubianes i Bozzo
13 de desembre de 2017 a les 12:04Entre dos persones es crea un món únic i irrepetible i això és el que intenta reflectir “Pepe i jo”. Així ho afirma Joan Lluís Bozzo, director i autor teatral i autor d’un llibre que recrea la relació de dos amics units per moltes aventures teatrals, però sobretot moltes complicitats humanes.
Audios
13-12-2017 Joan Lluís Bozzo presenta Pepe i jo.mp3
Joan Lluís Bozzo presentava ahir a la llibreria Éfora la memòria d’una amistat compartida tot destacant que Pepe i jo “no és una biografia ni una col·lecció d’anècdotes”, sinó un llibre que parla de la relació d’amistat mantinguda amb Pepe Rubianes abordant els projectes teatrals i culturals que van compartir, però sobretot la vida personal, l’amistat, la malaltia, els alts i baixos d’una vida intensa amb les seves llums i ombres corresponents. Així, Bozzo apunta que al llibre apareix més “el Pepe Rubianes persona, que no pas el personatge”, tot i que de vegades aquest fagocités la persona.
El llibre revela detalls poc coneguts de Rubianes en una narració íntima, sincera, viva, divertida i emocionant que Bozzo ha esperat a publicar als més de 8 anys de la mort del seu amic perquè no fos un llibre de dol proptagonitzat per la imatge de la seva mort. L’autor explica que volia recuperar els anys de joventut o les situacions felices de 40 anys i “no tenir a la retina la imatge de la persona que sofria”.
Bozzo comenta que va haver un moment en què Rubianes era la persona més entrevistada a TV3 després dels presidents Pujol i Maragall i que manté aquesta gran popularitat molts anys després de la seva mort. L’autor de Pepe i jo creu que Rubianes hauria rigut amb sorpresa però li hauria agradat conèixer la notícia que el carrer Almirall Cervera, un dels eixos més importants de la Barceloneta, barri on va viure molts anys l’actor galaico-català, durà el nom de Pepe Rubianes.
Per a Bozzo, Rubianes era un home polièdric, contradictori en ocasions, i destaca que aquests dies li pregunten molt què hauria opinat Rubianes del moment actual i respon que això no es pot dir, que ningú té dret a opinar per algú que ja no es pot defensar. Tot i això, creu que algunes declaracions de Rubianes en vida donen una pista, perquè odiava l’Espanya franquista, tot i que també subratlla que era un enamorat dels poetes espanyols, com Lorca o Machado.
Aquesta setmana es realitzarà una altra presentació literària a Éfora. El raper Porta, pseudònim de Christian Jiménez Bundó, presentarà el seu debut literari demà dijous, dia 14, a les 19 hores: el llibre-rap Estados de un exanónimo.