Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • "Per bruixa i metzinera". Una exposició per explicar el fenomen de la cacera de...
"Per bruixa i metzinera".  Una exposició per explicar el fenomen de la cacera de bruixes

"Per bruixa i metzinera". Una exposició per explicar el fenomen de la cacera de bruixes

17 de setembre de 2018 a les 13:03

El Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver ha acollit la presentació de l’exposició “Per bruixa i metzinera. La caça de bruixes a Catalunya”, amb presència de la regidora de Cultura, Elvi Vila, l’alcalde de la ciutat, Carles Escolà, i del comissari de l’exposició, Agustí Alcoberro.

Segons Agustí Alcoberro, l’exposició pretén donar les claus per respondre els interrogants que suscita el fenomen de la bruixeria i també la repressió a la qual va estar sotmesa. La mostra ens durà de la història al floklore i l’etnografia i es mourà essencialment entre dos àmbits territorials: Catalunya i el conjunt de l’Europa cristiana. En definitiva, intentar explicar què passa, qui són els caçadors i els caçats i el perquè de tot plegat. Un fenomen aquest de la bruixeria que està perfectament documentat.

Joan Francès, director del Museu de Ca n’Oliver, diu que la bruixeria és un tema de subversió de l’ordre humà i diví. Una exposició on el paper principal correspon a les dones, sobre tot pobres, del camp i sense un gran nivell cultural. Una exposició que quan es visitada cal fer-se preguntes, trobar un mateix resposta a coses i comprendre quin era l’entorn quin és el nostre context cultural i com de vegades els problemes de fons d’aquesta humanitat segueixen vigents.

La regidora de Cultura, Elvi Vila, destacava que aquesta exposició suposa una nova experiència ja que ha estat realitzada en col·laboració amb un museu amb el qual mai s’havia treballat, el Museu d’Història de Catalunya, i en la qual es parla sobre tot de les dones i la repressió que van patir.

10 plafons amb temàtica diferent

L’exposició es troba estructurada en 10 plafons cadascun dels quals presenta una temàtica diferent: la bruixeria i la màgia en l’època medieval; La construcció intel·lectual de la bruixa diabòlica; El món de les bruixes segons els seus perseguidors; El sabat: mite o realitat?; La cacera de bruixes; La inquisició espanyola i el procés de Zugarramurdi; La cacera de bruixes a Catalunya; La bruixa a la tradició popular i Les narracions de tradició oral i els llocs d’aplecs de les bruixes.

En definitiva, el que es pretén és explicar el fenomen de la cacera de bruixes que es va viure tant a Catalunya com a la resta d’Europa entre els segles XV i XVIII, tot fent èmfasi especial en els esdeveniments del nostre país durant les dues primeres dècades d’aquest últim segle.

Galeria d'imatges