Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • 'Per què no es queden a l’Àfrica?', un llibre que desmenteix falses afirmacions...
'Per què no es queden a l’Àfrica?', un llibre que desmenteix falses afirmacions sobre l’origen del fenomen migratori

'Per què no es queden a l’Àfrica?', un llibre que desmenteix falses afirmacions sobre l’origen del fenomen migratori

19 de desembre de 2023 a les 9:34

El periodista Jaume Portell ha presentat a Cerdanyola el seu darrer treball sobre l’emigració de persones senegaleses i gambianes cap a Occident. Portell ha estat convidat per l’Associació Afrocatalana de Cerdanyola.

 

"Per què no es queden a l’Àfrica? Una família, dos pobles: Senegal i Gàmbia més enllà del mirall’ és títol del darrer llibre del periodista especialitzat en economia i relacionals internacional, Jaume Portell, en el que descobreix la realitat de l’emigració d’aquests dos països.

En un acte organitzat a la sala d’exposicions de la Floristeria Casamitjana, Portell afirmava que aquest llibre respon a una pregunta que es repeteix molt sovint, sobretot ara amb el creixement de l’ultradreta a tot el món, per què no es queden a l’Àfrica?. Jaume Portell afirma que “aquest és el seu gran desig” perquè són “emigrants que no volen migrar”. El seu pla inicial és venir a Europa, guanyar uns diners i tornar amb la seva família al seu país d’origen però, en la majoria dels casos, aquesta idea s’esborra i han de passar aquí tota la vida. 

Altra gran mentida per al periodista és que els immigrants que venen a Europa ho fan per tenir una vida millor i no és així. Ells saben que la seva vida no serà millor, ho serà, en tot cas, la dels seus fills o la família a la qual ajudaran des de la distància. Aquest pas suposa un sacrifici molt important que, per a Portell, esdevé “la història d’amor més bèstia que hi ha”. 

El periodista va iniciar la seva xerrada repartint entre el públic bitllets de francs CFA, la moneda que es fa servir a Senegal i Gàmbia i que es comparteix amb 12 països més. Jaume Portell explica que l’emigració a aquests dos països es va accelerar a partir de l’any 1994 quan d’un dia per l’altra aquesta moneda es va devaluar en un 50%.  Malgrat haver recuperat la independència política després del colonialisme francès i britànic, malauradament aquests països continuen amb el mateix tipus d’economia colonial, exporten matèries primeres sense processar i compren matèries primeres ja convertides en producte processat i manufacturat. I això fa que s’hagin d’endeutar perquè compren 1 però gasten 4. I aquest deute fa que hagin de demanar diners a determinats països que els imposen unes condicions que els enfonsen en una dinàmica de la quan n’és molt difícil sortir.

I aquí és quan arriba una altra gran mentida per a Jaume Portell: què seria de l’Àfrica sense Europa?, un continent que manté una actitud paternalista amb aquests països. El periodista gira la pregunta i planteja: què seria d’Europa sense l’Àfrica? I posa com a exemple l’1,2 milions de barrils de petroli que gastem a Espanya diàriament i que procedeixen, en un 94%, d’altres països, sobretot països africans.

Portell assegura que a Europa tenim una gran capacitat d’alquímia i és que convertim històries d’explotació en històries de superació personal. 

Jaume Portell va estar acompanyat en l'acte de presentació pel president de la Coordinadora d’entitats senegaleses de Catalunya, Amadou Boka Sam, i el membre de l'Associació Afrocatalana de Cerdanyola, Alfons Escoda.

 

Galeria d'imatges