Pere Solà: "el PDU del Centre Direccional és una oportunitat històrica per a Cerdanyola"
9 d'octubre de 2019 a les 15:40Habitatge; comerç; empresa, tecnologia i universitat; abocadors; participació de les entitats; transports i mobilitat... de tot això ha parlat avui Pere Solà, director del Consorci Urbanístic del Centre Direccional, en una entrevista realitzada avui a Cerdanyola Ràdio sobre el nou Pla Director Urbanístic (PDU) del territori, aprovat inicialment i en fase de presentació d’al·legacions -fins el 9 de desembre-.
Pere Solà espera que aquesta, la 33, sigui la versió definitiva del planejament amb les aportacions que es realitzin en el període d’exposició públic que “ajudin a resoldre les arestes” que pugui tenir un projecte per ser satisfactori per la majoria de la ciutadania i les institucions.
Trets generals i Eix dels Gorgs
Els trets generals del Pla Director Urbanístic del Centre Direccional mostren un dibuix en base a una zona residencial a la banda nord entre el nucli urbà –Serragalliners- i el castell; el centre comercial se situa a la part nord, pegat a l’estació de tren Cerdanyola-Universitat i la B30 i enmig de la zona residencial, al final de la qual comença el parc de la ciència fins una mica més enllà del Sincrotró i a partit d’aquí el corredor verd fins el terme de Sant Cugat, Com espais lliures queden les rieres i torrents, la zona del castell de Sant Marçal i l’àrea que ocupa l’abocador de Can Planas.
Pel que fa als eixos viaris, els principals són dos horitzontals, l’actual carretera de Sant Cugat i un paral·lel tocant a la B30 i dos verticals l’actual eix de la Ciència i una nova rambla dels Gorgs que s’inicia al PTV, deixa a la dreta els camps de futbol de la Bòbila i gira fins arribar al pont antic de la UAB.
Pere Solà considera l'Eix dels Gorgs com el tret fonamental del PDU ja que “farà de cremallera per cosir els dos teixits urbans” l’actual a Serragalliners i la nova zona residencial. El director del Consorci insisteix que el nou barri “no serà una illa perquè no es tracta de fer una nova ciutat, sinó que tot tindrà continuïtat” amb major qualitat i la Rambla dels Gorgs funcionarà com nexe d’unió, de vida, amb comerç, serveis i equipaments que serviran també per a la resta de la ciutat.
Aquest vial s’ha reduït dels inicialment 70 metres d’amplada `previstos a 45 metres, però Solà assegura que tindrà voreres amples, carril bici i reserva de carril segregat per a autobusos de gran capacitat –“que un dia podria ocupar el tramvia si fos necessari”-.
Transport públic i àrea metropolitana
Solà manifesta que el PDU aposta per modes de transport saludable facilitant els enllaços a peu i en bicicleta amb itineraris ombrejats i segurs i amb transport públic amb autobusos que enllaçaran les quatre estacions de tren del municipi –Bellaterra i UAB de Ferrocarrils de la Generalitat i Cerdanyola i Cerdanyola-Universitat de Renfe-Adif-. A més, el director del Consorci del Direccional apunta que es crearan dues estacions de FGC –una d’elles al costat de l’estació Cerdanyola-Universitat de Renfe- en el que seria el túnel d’Horta ferroviari.
Per a Solà això suposarà que “Cerdanyola traurà el cap” com una part molt important de a zona metropolitana i la convertirà en una “població capdavantera del conjunt de localitats metropolitanes”.
Habitatge
El PDU contempla la construcció de 5.377 habitatges -2.843 seran lliures i 2.534 amb protecció oficial- en 571.343 m2 de sostre residencial.
Solà indica que Cerdanyola perd població perquè els joves no tenen accés a habitatge assequible a la ciutat ja que “Cerdanyola no té espai per créixer” i compta amb una important població flotant d’estudiants de la UAB que encareixen el preu dels lloguers. El director del Consorci subratlla que en aquest sentit l’aposta d’aquest planejament en relació a anteriors és que el nombre d’habitatges de protecció pública és del 48% del total. Per a Solà això suposa una molt important oferta d’habitatge digne a un “preu raonable” en una zona de considerable qualitat urbana i totalment cohesionada que no serà en cap cas una ciutat dormitori, sinó una ciutat “viscuda o els veïns es coneixen, amb comerç que dona vida al carrer”.
Pere Solà admet que la ciutat no necessita 5.300 habitatges, però indica que aquí la ciutat mostra “la seva solidaritat metropolitana perquè els joves de la ciutat metropolitana, la central i les altres, tampoc troben habitatge”.
Treball, empresa i universitat
Pere Solà qualifica el PDU “d’oportunitat històrica” per a Cerdanyola i subratlla les estimacions de creació de 20.000 a 30.000 llocs de treball en el que “és el projecte estratègic de la Universitat” i s’ha de procurar que la UAB faci un salt a aquest costat de l’autopista i ubiqui residències d’estudiants, edificis d’startups i centres de recerca al costat de les empreses a les que han de transferir el coneixement de les seves investigacions.
Solà es mostra convençut de l’èxit empresarial que suposarà el projecte ja que hi ha hagut firmes d’alt valor afegit interessades en instal·lar-se en un espai de centralitat de país –a la “Diagonal de Catalunya que és l’AP7-, i amb bona dotació de serveis ja que disposa de bones infraestructures energètiques i de comunicacions que no té comparació en altre lloc del país. Si no ha passat més fins ara, apunta, “no és per falta de demanda” sinó per la incertesa de comptar un planejament aprovat de manera definitiva. “La demanda existeix, mentre l’economia funcioni, apunta Solà.
Centre Comercial
El Centre Comercial “s’ha redimensionat pensant en la ciutat” i s’ha reduït la superfície prevista al 2014 i s’han afegit “altres usos” perquè pugui haver hotel i oficines. El model, explica Solà, seria el de la Illa Diagonal de Barcelona a una altra escala estant dins de la ciutat i generant activitat dins la pròpia ciutat i amb espai per als comerciants de Cerdanyola que s’hi vulguin instal·lar.
El director del Consorci explica que a la zona residencial del PDU les plantes baixes les ocuparan comerços, serveis –“dentista, veterinari”... indica- i empreses que no requereixin grans superfícies i que “no generin problemes de veïnatge” amb els habitants de la zona.
Equipaments
Pere Solà explica que una diferència envers el planejament de 2014 és que hi ha més equipaments a la zona residencial perquè “allà on viuen les persones és on ha d’haver-hi equipaments” com escoles, una nova biblioteca, el nou CAP o centres cívics amb una reserva d’espais als edificis d’habitatges de protecció oficial, cosa que permetrà “que les entitats tinguin espai per trobar-s’hi”.
Salut i abocadors
El director del Consorci del Centre Direccional manifesta que al PDU s'ha introduït el concepte de "ciutat saludable" promocionant la mobilitat a preu i en bicicleta amb beneficis físics però també proporcionant beneficis mentals amb un entorn de tranquil·litat amb limitació de velocitat amb moltes vies 30 "que redueixen sorolls" i amb el centre comercial fent de pantalla acústica davant l'autopista.
Solà és taxatiu dient que si no es resol la problemàtica dels abocadors de Can Planas i Elena "no hi ha projecte i en aquest sentit creu que les actuacions previstes a Can Planas garanteixen una total seguretat. De fet, Solà creu que "tal i com està ara" l'abocador no caldria fer més actuacions per garantir la seguretat però defensa que "hi ha un gran consens" entre els especialistes en considerar que les mesures que s'estan impulsant, com la barrera hidràulica i la impermeabilització, suposen "el nivell màxim possible" de seguretat. Així, Pere Solà que "buidar l'abocador és una il·lusió vana" perquè moure els residus "produiria més efectes perjudicials osbre les persones que deixar-ho com està".
Pel que fa a l'abocador Elena, Solà apunta que la construcció d'una barrera impedirà la fuita dels gasos que genera i que Naturgy -l'antiga Gas Natural- extraurà per injectar-lo a la xarxa de distribució.
Les aportacions de les entitats
Pere Solà desconeix si es podrà arribar a un consens total sobre el PDU del Direccional però manifesta que en el passat mandat es van fer passes importants amb el govern municipal presidit per Carles Escolà. Solà creu que el nou PDU s'ha canviat en una part destacada per les aportacions d'entitats com Via Verda o Refem, però indica que en unes negociacions "tothom cedeix i nosaltres hem cedit molt". En aquest sentit, el director del Consorci del Centre Direccional explica que en relació a l'abocador de Can Planas "no és discutible el que cal fer perquè ho diuen els especialistes" i manifesta que si es fan aportacions s'han de fer amb una proposta alternativa amb fonaments tècnics.
Solà explica que en aquest període d'exposició pública es volen buscar noves aportacions i es traslladarà tota la informació a la ciutadania amb iniciatives com tres exposicions que es muntaran als mercats de Les Fontetes i Serraperera i l'Ateneu, explicacions en vídeo i xerrades obertes a la població en què s'exposarà el projecte i "s'escoltarà la ciutadania" perquè l'objectiu és obrir-se al debat ciutadà per trobar una alternativa definitiva que millori el PDU aprovat inicialment.
Terminis
Si el PDU s'aprova de manera definitiva, les obres d'urbanització començaran al 2021 consolidant el sector empresarial i posteriorment la zona residencial començant pels habitatges protegits -"com més aviat millor"- en règim de lloguer i de venda.