Pere Ysàs: 'El franquisme no va ser només Franco'
18 de novembre de 2005 a les 0:00“El Franquisme no va ser només Franco sinó que la dictadura va comptar amb un ampli suport social i institucional”, segons el professor d’Història Contemporània de la UAB i membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica, Pere Ysàs. Així ho ha explicat l’expert aquest matí per als micròfons del programa Cerdanyola Avui (Cerdanyola Ràdio, 105.3FM) en una entrevista amb motiu del 30è aniversari de la mort de Francisco Franco.
Aquest suport del que va gaudir la dictadura és el que ha fet que avui en dia alguns sectors tinguin la voluntat de mantenir aquest part de la nostra història en l’oblit.
La instrumentalització dels fets
Pere Ysàs creu, d’altre banda, que la instrumentalització política és la que provoca algunes reaccions inexplicables en l’actualitat. Posa com a exemple la resposta del principal partit de l’oposició a la recent retirada a Madrid d’una escultura eqüestre del General de l’exercit.
Per al professor d’Història el suport de l’Església Catòlica també ha estat fonamental per fer sobreviure el franquisme i disfressar els seus trets feixistes però no pas la seva essència.
Quan va morir Franco, l’any 1975, ja feia més d’una dècada que es vivia una intensa divisió i conflictivitat social. Segons Pere Ysàs, la salut de la política franquista estava tan debilitada com la salut física de Franco.
Un sistema basat en l'ús de la violència
Ysàs assegura que és impossible destacar una característica positiva del franquisme ja que la dictadura es va sustentar en l’ús de la violència.
Pel que fa a les veus que han intentat estendre la idea de que la dictadura de Franco va aconseguir importants millores econòmiques, Pere Ysàs nega aquesta afirmació i recorda que aquesta econòmica la va provocar la incorporació d’Espanya al marc europeu occidental.