Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Perquè la crisi no acabarà mai?, llibre presentat al Casal Popular Buirac
Perquè la crisi no acabarà mai?, llibre presentat al Casal Popular Buirac

Perquè la crisi no acabarà mai?, llibre presentat al Casal Popular Buirac

30 de maig de 2016 a les 11:00

El Casal Popular i Cultural Buirac ha estat l’escenari de la presentació del llibre Perquè la crisi no acabarà mai?, de Francesc Sardà i Jordi Solé. Un llibre on expliquen què està passant amb la producció global, quina relació té aquesta amb l’actual situació sòcio econòmica mundial i què ens espera en el futur, si no fem res.

Audios

27-05-2016 Jordi Solé

27-05-2016 Entrevista Jordi Solé

Jordi Solé, un dels autors, diu què el que plantegen en el seu llibre, la crisi que s’està patint actualment no és una crisi només econòmica, sinó de molts factors, que provoquen que el sistema econòmic i social no sigui com el d’abans del 2008, sent un dels factors importants la qüestió energètica. Qüestió aquesta que planteja el problema des del 2005 que hi ha un cim de producció del petroli convencional i que al 2015 s’ha arribat al màxim d’extracció de tots els líquids del petroli, la qual cosa provoca problemes i condicionen una recuperació estable i econòmica a nivell global. Un sistema econòmic actual que pren com a hipòtesi necessària el creixement infinit.

Arribats aquí, per Solé la bona notícia és que som sabedors de la situació. La dolenta, que ja hem arribat a aquest punt perquè, si abans el sistema en els països desenvolupats tenia una piràmide social, amb una estratificació de classes baixes, mitjanes i altes, amb una gran classe mitjana que donava suport a les estructures de l’estat i a les classes més desafavorides, això ara no es pugui mantenir, perquè el sistema està dissenyat per créixer i si no ho fa accentua les diferències socials.

Quant a responsabilitats, l’autor manté que aquestes s’han de buscar, no només en els dirigents, sinó també a nivell individual i col·lectiu i posa com a exemple els moviments ecologistes, residuals en els seus inicis, però que amb el pas del temps i la pressió social han aconseguit passar a l’esfera política i tenir representació al Parlament Europeu.

Per a Solé cal començar a analitzar quins tipus d’opcions es plantegen col·lectives per tirar endavant opcions econòmiques diferents a les actuals, perquè hi ha d’altres propostes possibles com ara: l’economia ecològica o el decreixement que plantegen opcions de viure una vida digne sense consumir sense límit.

Solé també destaca que si no fem res, realment el futur és molt negre, perquè les tendències actuals apuntades, com més desigualtat social, més empobriment de la societat, menys serveis universals, més violència, més guerres, etc., tindrà tendència a accentuar-se. Ara bé, creu igualment que hi ha un marge d’oportunitat, però cal posar-se per feina ja mateix i veure quin tipus de societat volem, perquè el marge de temps és de 10-15 anys com a màxim.

L’activitat ha estat organitzada pel Casal Popular Buirac i ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Popular de Cerdanyola del Vallès.