Perruquers i Afectats per l'Amiant mantindran la col.laboració
14 de juliol de 2005 a les 0:00Jorge Román, de Román perruquers, i Leontí Trabalón, secretari de l’Associació d’Afectats per l’Amiant, coincideixen en valorar positivament la marató solidària de perruqueria celebrada divendres passat a la ciutat, iniciativa impulsada per Román i duta a terme amb la col·laboració altruista d’empreses locals i la col·laboració de l’Ajuntament. Perruquers i associació mantindran la col.laboració amb accions de suport després de recollir 1.145 euros aquest cap de setmana.
120 persones es van tallar els cabells per l’equip de 6 professionals de les perruqueries Román, Saura i Morella. Des de les 20 hores fins passada la mitjanit es van fer talls de cabell en públic a canvi d’una aportació voluntària per a l’Associació d’Afectats per l’Amiant. En total es van recollir 1.145 euros.
Jorge Román explicava que la marató solidària va esdevenir un dia en el qual tothom s’ho va passar molt bé. Fins al punt que perruquers i afectats per l’Amiant continuaran treballant per muntar més activitats conjuntes. Una de les primeres col·laboracions passa perquè tots els afectats i afectades acreditats amb un carnet de l’entitat tinguin un descompte del 20 percent si van a la perruqueria Roman.
Els recursos recollits a la Marató serviran per a finançar l’Associació d’Afectats per l’Amiant. Trabalón va explicar que els recursos de l’entitat són pocs, malgrat que se’n necessiten força per afrontar els processos judicials contra Uralita, que du el bufet Roca, i pagar els peritatges mèdics que serviran per a donar suport a les accions legals.
Peritatge mèdic dels afectats passius
El secretari de l’Associació ha estat requerit sobre en quin moment es troba la demanda que els afectats passius per l’amiant volen presentar contra Uralita. Els advocats del bufet Roca ja han aplegat la documentació necessària per a la demanda, elaborant una argumentació a seguir. Tot i que ja es podria presentar la demanda, actualment s’estan fent peritatges dels 46 malalts passius que conformaran la primera demanda contra Uralita. Aquests peritatges mèdics donaran força a l’acció judicial que iniciarà l’Associació. Tan bon punt estiguin elaborats els informes es presentarà la demanda.
Leontí Trabalón ha comentat que en el cas dels antics treballadors de l’empresa malalts per l’asbestosi no s’arriba als tribunals, resolent-se els casos a través d’una reclamació administrativa. Així ha estat en més dels 80 percent dels casos, aconseguint-se una millora en les seves condicions de vida, fins al punt de doblar-se, en molts casos, les pensions que cobren.
La situació respecte als afectats passius és diferent, perquè les autoritats sanitàries sí que reconeixen la malaltia com un problema sanitari professional.
Trabalón ha explicant que ara arriba un percentatge de peticions de reconeixement de la malaltia professional d’extreballadors de la Uralita rebutjades per la Seguretat Social. Amb l’assessorament del gabinet jurídic d’UGT és previst portar als tribunals aquests casos, en la confiança que hi haurà una solució òptima per als afectats.
Assistència mèdica al CAP II
L’Associació d’Afectats per l’Amiant s’ha reunit darrerament amb les autoritats sanitàries de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de sol·licitar s’apliqui a la zona un seguiment mèdic acurat dels afectats per l’asbestosi. Es tracta d’una assistència que estableixen les lleis quan es detecta que una malaltia afecta a un gran nombre de persones.
Trabalón ha explicat que les autoritats sanitàries s’han compromès a posar en marxa un equip mèdic al CAP II Cerdanyola – Ripollet per atendre als extreballadors que pateixen malalties provocades per la inhalació d’amiant. No hi ha data per a què es posi en funcionament aquest servei, que l’Associació ha demanat tracti també als malalts passius de la zona.
L’Associació d’Afectats per l’Amiant manté reunions mensuals amb els Ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet amb l’objectiu de fer el seguiment de com afecta l’asbestosi als pobles i passar a desenvolupar polítiques de prevenció i informació per evitar l’impacte de l’amiant entre la població. En aquest sentit es treballa per fer una experiència pilot a la zona perquè Cerdanyola i Ripollet comptin amb un abocador especial per a residus de fibrociment.
L’Associació també ha mantingut contactes amb diputats del Congrés per aconseguir que les lleis estatals contemplin les malalties que genera l’amiant a la població, i no només a qui ha treballat amb aquest material, tal i com passa actualment.