Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Pol Guasch i el desarmament del model oficial de l’amistat
Pol Guasch i el desarmament del model oficial de l’amistat

Pol Guasch i el desarmament del model oficial de l’amistat

9 d'abril de 2025 a les 8:57

Pol Guasch ha presentat al Cafè amb lletres Ofert a les mans, el paradís crema, una novel·la on vol explorar el camí de l’amistat amb paraules noves i desarmant el model oficial existent a la nostra societat.

Audios

03-04-2025 Cafè amb lletres Pol Guasch

Ofert a les mans, el paradís crema ens transporta a la vida de la Rita, que viu a la Colònia, un indret elevat des d'on observa el poble a la vall i els boscos en flames. En aquest escenari de creixement i pèrdua, la novel·la ressegueix la història de la Rita i en Líton, dos amics que transiten la infantesa en contextos oposats, el descobriment del desig i l'experiència de l'amor amb en Fèlix i en René. Entre l'efervescència juvenil i la nostàlgia d'un futur incert, la seva amistat es converteix en una manera de repensar el món enmig del col·lapse.

Pol Guasch explica que la seva primera novel·la, Napalm al cor, molt amorosa, una temàtica que l’interessa, però apunta que potser l’amistat el “ travessava encara més”. Per a l’autor, el de l’amistat és un camí més obert a paraules noves i on podia preguntar-se perquè uns amics s’enfadaven, s’estimaven o traïen

Guasch manifesta que escriure Ofert a les mans, el paradís crema era una manera de “desarmar” el discurs oficial de com han de ser una amistat, un model que, indica “normalment complim”. L’autor volia dir al seu relat que “els amics es poden desitjar, es poden tocar, es poden enfadar, es poden necessitar o pots arribar a l’amistat per necessitat i no per decisió lliure”.

Guasch indica que les seves dues novel·les – és autor també d’obres poètiques com Tanta gana i La part del foc- passen en espais i mons que en aparença no saps quins són i que són els que marquen la novel·la. L’escriptor apunta que moltes vegades, si no tenim unes coordinades, “ens sentim perduts”, però subratlla que “la literatura té la potència de crear mons autònoms” per la força de les paraules, com un escultor crea a partir d’un material donat. Guasch es pregunta perquè reproduir la realitat quan pots crear una que funciona dins de la novel·la i assegura que no vol renunciar a aquesta capacitat.

L’autor es pregunta també què queda de les persones allà on han estat, quin és el pes d’aquesta memòria, i explica que a  Ofert a les mans, el paradís crema els escenaris són molt arquetípics però que el pas dels personatges desfan l’arquetip i converteixen aquests espais sense nom en llocs “reals, habitats i dignes” pel fet que la Rita i en Líton “s’estiguin estimant en aquests espais”

L'última sessió del cicle actual del Cafè amb lletres tindrà lloc el 15 de maig amb la participació d'Oriol Canals, qui presentarà la seva obra No dormiràs. La sessió serà moderada per Laura López i servirà per celebrar el 18è aniversari del cicle literari, la majoria d'edat d'un projecte que ha acompanyat lectors i lectores al llarg dels anys, convertint-se en un referent cultural de la ciutat.