Pol Orobitg presenta nou single amb Se canta, cançó tradicional molt arrelada a l’Occitània
19 de maig de 2025 a les 8:58El músic cerdanyolenc Pol Orobitg acaba d’editar el single, acompanyat d’un videoclip, Se canta, una versió del poema trobadoresc del segle XIV que és l’himne oficial de la Val d’Aran i cançó tradicional molt arrelada a l’Occitània i els Pirineus.
Audios
19-05-2025 Entrevista Pol Orobitg - Se canta.mp3
Pol Orobitg explica que ja feia temps que li rondava pel cap la idea d’apropar-se a la música tradicional per donar-li una volta, “traslladar-la al present per demostrar que no és una música morta, que es tracta d’un llegat molt viu”.
Ara fa un any, Pol Orobitg publicava el seu primer disc en solitari, Tot o zero, i amb el nou single no pretén avançar un segon disc ni perdre presència a les xarxes socials i la promoció musical, si no simplement “donar forma a una necessitat d’experimentar amb la música tradicional i veure com respiren les meves idees al respecte i com les rep la gent”.
Orobitg va tenir molt clar des del principi rodar un videoclip amb una cançó molt vinculada a la seva infantesa i que havia escoltat moltes vegades en la veu del seu pare. Jason Palma i Joan Molas han estat els encarregats de dirigir el vídeo aprofitant un dia gris i plujós que “s’avé molt bé a l’estètica que es volia transmetre i a la melangia que atresora la cançó”.
Se canta és una cançó tradicional occitana també coneguda amb altres títols com Montanhes araneses, Aqueres montanhes o Aqueras montañas, i ha estat interpretada per artistes com Lídia Pujol, Alidé Sans, Roger Mas, José Antonio Labordeta o Biella Nuei, versions que Orobitg ha escoltat en un intens treball de recerca per abordar-la des d’una perspectiva personal i treballar-la amb el productor Julio Bernardo, amb qui ja va fer el seu primer disc.
Se canta / Montanhes araneses és l’himne oficial de la Vall d’Aran i per tant imposava un cert respecte saber si la versió proposada per Orobitg seria ben rebuda o hi hauria gent que es podria molestar. La resposta ha estat d’allò més positiva i tot han estat elogis, entenent que “es tracta d’una cançó popular i les cançons populars mai han estat canòniques perquè acaben essent de qui les canta sabent, això sí, el sentit de la cançó i d’on ve”.
Orobitg remarca que Se canta no deixa de ser “una cançó de resistència que salta per sobre les fronteres i un reconeixement de l’estret lligam existent entre cultura catalana i cultura occitana reivindicant també el reconeixement de les minories lingüístiques i amb diverses possibles interpretacions depenent de cada moment, podent parlar d’amors perduts o de l’exili”.
Se canta podria ser la porta d’entrada a altres aproximacions al cançoner popular o simplement quedar-se com una cançó que anar incorporant al repertori en directe de Pol Orobitg una vegada estigui més rodada i trobi el seu espai en uns directes d’un disc conceptual com Tot o zero que ara torna a sortir de gira després de l’aturada dels mesos d’hivern.