Port Bo i Montgrins oferiran cançons marineres de taverna a la Nit d'Havaneres
13 de juliol de 2017 a les 12:53La nova edició de la cantada d'havaneres a Cerdanyola, en la que no faltarà el tradicional rom cremat, s'inclou en el programa l'Estiu és gran i tindrà lloc el proper diumenge 16 de juliol a la plaça de l'Abat Oliba a partir de les 21.30h.
Audios
13-07-2017 Martí Camós
13-07-2017 Entrevista Martí Camós
La 33a Nit d'Havaneres de Cerdanyola presentarà aquest diumenge en primícia el nou disc de l'Orquestra Montgrins i el grup de cançó marinera Port Bo, La Cobla a la Taverna. Reacoblats.
La cantada permetrà gaudir al públic assistent de l'experiència de fusionar dos estils força populars, la cobla i l'havanera, que ja té els seus precedents 9 anys enrere quan els mateixos grups van treure a la llum un primer disc conjunt, Acoblats, que va tenir un gran èxit.
El director de l'Orquestra Montgrins, Martí Camós, explica que diumenge sortiran a l'escenari els 12 integrants del seu grup i els tres de Port Bo, dirigits per Antoni Mas. Cada grup interpretarà un tema de forma individual i, posteriorment, s'uniran per interpretar temes del nou disc però també una selecció del primer, que es va editar l'any 2008. En el concert sonaran temes tradicionals com La Bella Lola, Ulls verds o Barquejant i altres d'inèdites.
Camós es mostra molt satisfet de poder oferir aquesta primícia a Cerdanyola; ciutat on tenen un llarg recorregut en actes com l'Aplec de la Sardana o en el seu concert tradicional en format orquestra.
Fusió d'estils, varietat de temes
El capità, La sirena i la lluna, Encisadora i Oreneta gentil són alguns dels temes de La cobla a la taverna, disc amb arranjaments d'Antoni Mas, Jordi Molina i Marcel Artiaga en el que la varietat de peces és destacable. Publicat per la discogràfica Picap, Reacoblats inclou havanera, bolero, tango i vals, entre d'altres estils.
Martí Camós explica que en el concert de la Nit d'Havaneres a Cerdanyola, el públic podrà gaudir de noves sonoritats fruït de la fusió dels dos estils que treballen habitualment per separat Montgrins i Port Bo. Es tracta, segons Camós, del resultat de la inquietud que ja amb anterioritat havien mostrat aquestes dues formacions musicals. L'orquestra Montgrins, per exemple, ja havia fusionat abans la cobla amb el jazz, la música simfònica, el piano o el saxo. De la seva banda, Port Bo també havia dut a terme moltes experiències diferents amb l'havanera amb col·laboracions de veus femenines, de grups corals, etc. L'objectiu final, afegeix el director de la Montgrins, és enriquir el contingut musical i cultural del nostre país.
La trajectòria de Montgrins i Port Bo
La Montgrins és la cobla degana de Catalunya i és que, fundada pel Mestre Pere Rigau l’any 1884, la Cobla Orquestra Montgrins és la més antiga de Catalunya en actiu.
Els seus primers reconeixements arriben de la Catalunya nord però, al llarg dels anys, les seves gires recorreran molts països del món com Suïssa, França, Itàlia, Veneçuela (jocs florals de Caracas,1975), Alemanya, Estats Units ( Jocs Olímpics d’Atlanta 1996)... A més, va representar l'Ajuntament de Barcelona a l'Exposició Universal de París del 1929, va rebre la Creu de Sant Jordi al 1984 i l'any 1993 va rebre el Premi Nacional de Música.
De la seva banda, la formació de cançó marinera Port Bo va néixer al 1966. El trio inicial, format per Josep Xicoira, Carles Mir i Ernest Morató, sovint era acompanyat al piano per el mestre Frederic Sirés autor de la popular l’havanera La gavina.
El grup és un dels impulsors de la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, havent participat en totes les seves edicions. A més de participar en les cantades més importants de Catalunya, ho ha fet també arreu de l'estat i a l'estranger.
Durant les seves diferents etapes, el grup ha enregistrat 23 discos amb més de 220 temes diferents. En l’actualitat el grup el formen, Josep Nadal (tenor), Irineo Ferrer (Mineu) baríton i Carles Casanovas veu baixa, guitarra i direcció musical.