Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Posant fonaments a la casa de la igualtat

Posant fonaments a la casa de la igualtat

9 de març de 2009 a les 0:00

8 de març. Moment per aplaudir el camí fet i per posar els fonaments dels canvis a la nostra comunitat, dels avenços cap una societat més lliure. Cerdanyola recorda aquests mes el camí realitzat i reivindica la necessitat d’un treball compartit per construir una societat millor.

El 8 de març és el Dia Internacional de les dones, un símbol per a les dones dels cinc continents. El cartell commemoratiu d’Aina Cordoncillo, guanyador entre 59 imatges a concurs, il·lustra el somni de llibertat en un ambient de les pioneres i recorda així els orígens incerts de la commemoració en què tradicionalment s’han destacat la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton al 1908 o el de la Triangle Shirtwaist Company en què hi van morir 142 obreres al 1911.
 
Sigui com sigui, un segle més tard els avenços han estat molts, però el camí per recórrer cap a la igualtat encara és llarg. Aquest mes Cerdanyola ho recorda amb reivindicacions, esperances i futur, segons indica el manifest consensuat que la regidora de la Dona i Polítiques d’Igualtat, Rosa Vilaró, llegia ahir a Ca n’Ortadó i que recorda que "queda molt camí cap a la igualtat efectiva: eradicar la violència de gènere, la plena equiparació laboral i professional, ingressos dignes per a les dones grans, assumir i compartir les tasques de cura de les persones dependents entre tots i totes", entre d’altres. El manifest reclama que s’impulsin polítiques públiques que defensin "els drets socials incrementant la despesa social" ja que  "la societat ho necessita" amb una "lluita que no és només de les dones sinó del conjunt de la ciutadania".
 
Compromís de tothom
 
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, i els regidors de Cultura, Consol Pla, i d’Educació i Medi Ambient, Rafael Bellido, coincidien ahir a l’acte central en recordar la necessitat de polítiques transversals per avançar cap a una societat més justa on cal el comprimís ferm de tota la comunitat. Compromís que encapçalen fa dècades les entitats de dones de la ciutat que enguany tornen a farcir d’activitats el programa commemoratiu i recorden cada dia els desequilibris encara existents.
 
El fet és que les dones guanyen a Espanya un 17,6 percent menys que els homes tot i que el 57 percent dels universitaris actuals siguin dones, que l’atur de llarga durada les afecta molt més a elles i que els aturats cobren una mitjana de 5 euros diaris més que les aturades, que els estereotips entre els joves continuen sent sexistes o que un 10 percent de dones afirmin haver patit algun cop assetjament sexual a la feina...
 
Programa commemoratiu
 
El programa commemoratiu ha comptat ja amb força activitats. Des de l’exposició pictòrica de Susi Pérez al local de Dones per la Igualtat a la xerrada Dones i salut a l’associació de veïns Tiana Pont Vell passant per la jornada La crisi des d’una perspectiva de gènere a Can Serraparera o els tallers de risoteràpia a la Creu Roja i Dones per la Igualtat.
 
Ahir també s’inaugurava a Ca n’Ortadó una nova edició del programa Fons Ocult del museu. Coses de Dones mostra objectes relacionats amb el treball i l’oci femení durant els primers 60 anys del segle XX, des d’una ràdio a una màquina de cosir, unes dècades en què les dones pageses que també tenien cura de la llar i la família s’incorporen també a la indústria, a la Uralita la fàbrica de mantons, les baietes, els tallers i comerços locals.
 
Com a complement del fons ocult, s’han programat activitats que relaten el paper de les dones com a responsables de la salut familiar. Així Esteve Padullés ens guiarà per Collserola el dia 19 a la recerca d’herbes medicinals i explicarà el dia 22 als jardins del museu si aquelles dones que curaven amb herbes eren bruixes o remeieres.
 
Un Ca n’Ortadó, on les dones de l’associació La Tortuga-Cerdanyola sense Barreres,  protestaven ahir per la falta d’una rampa d’accés que permeti entrar fàcilment a l’equipament cultural a les persones que van amb cadira de rodes.
 
Aprendrem també a les fosques, al cinema. Els Xiscnèfils projectaven dijous Un verano en Berlín i continuaran el seu cicle amb Madres, d’Eduardo Walger aquest dijous i amb Lo mejor de mí, de Roser Aguilar, amb una excepcional Marian Álvarez , per tancar el cicle el dia 19. Però també ha estat moment per recuperar de la mà d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) la visió de La sal de la tierra, on Herbert Biberman recorda la vaga de miners de Nou Mèxic al 1951, en què les dones es van convertir en piquets quan va arribar una ordre que impedia fer-ho als miners. L’empresa va acabar cedint. I el masclisme també.
 
També a la calçotada popular celebrada a la plaça de Sant Ramon els Maulets alertaven contra l’augment de la precarietat laboral femenina en temps de crisi i reclamaven combat contra el patriarcat des de tots els àmbits socials.
 
Inauguració de "La Caseta"
 
El 8 de març ha passat, però queden activitats al programa, molt especialment la inauguració del Servei Municipal d’Informació, Atenció i Recursos per a Dones, l’estrena de la caseta, que serà el pròxim dia 16 al carrer de les Belles Arts. Per la seva banda,  Convergència democràtica convida aquest dimecres a la nit al sopar de Dones Actives a la Neus Munté, Secretària d’Ocupació i Educació de l’UGT, mentre El safareig convida a Elena Grau a parlar  a l’Ateneu el dia 19 sobre el treball de les mestresses de casa i a la residència de gent gran de Canaletes gaudiran de cançons per néixer i créixer el dia 29.

Galeria d'imatges