Posant nom i rostre a la presència femenina al MAC Can Domènech
28 de març de 2017 a les 12:11Júlia Peraire, Laura Albéniz, Ana María Smith i Mercè Gallén són quatre presències femenines que ha recuperat el projecte Les 'Muses' del MAC. Dones, artistes, protagonistes, dut a terme gràcies a la col•laboració del Servei d'Igualtat i de les alumnes en pràctiques de la UAB.
Audios
28-03-2017 Txema Romero
El director del MAC Can Domènech, Txema Romero, recorda que el projecte Les Muses del MAC va sorgir fa uns anys "per donar més protagonisme a la relació de les dones amb la creació artística, molt minsa i poc exposada al MAC", i que enguany ha rebut un impuls important gràcies a la tasca de quatre alumnes en pràctiques del grau de Història de l'Art de la UAB.
A la col·lecció permanent del museu, unida pel fil conductor del Modernisme, sí que hi ha una gran presència femenina i per això els responsables de l'equipament es van proposar posar cara i nom a les protagonistes representades en pintures, dibuixos i escultures.
Les dones amb presència a algunes de les obres exposades al MAC són la Júlia Peraire, que va ser parella d'en Ramon Casas; Laura Albéniz, filla del compositor Isaac Albéniz, que destacarà en l'àmbit de la il·lustració i la pintura; Ana María Smith, germana d'Ismael Smith i amb una obra gairebé perduda del tot; i la Mercè Gallén Ibáñez, cerdanyolenca que va servir de model per l'estatua de la República.
L'acte de presentació de Les 'Muses' del MAC. Dones, artistes, protagonistes es va complementar amb una visita guiada i una xerrada de l'escriptora, historiadora i professora especialitzada en història de les dones, Isabel Segura, que va fer un recorregut per algunes de les figures femenines més destacades vinculades al Modernisme, una època en la qual les dones deixen de ser representades per representar-se elles mateixes amb noves narratives. Lluïsa Vidal, Pepita Teixidor, Clotilde Cerdà, Dolors Aleu, Antònia Opisso o Tórtola Valencia són algunes de les dones que des de diverses disciplines comencen a qüestionar el paper de la dona en la societat.