Premis de Recerca Jove de la Generalitat per a Laura Méndez i Pere González
8 d'abril de 2016 a les 7:26Laura Méndez i Pere González, dos exalumnes del Col·legi Montserrat de Cerdanyola, han guanyat dos dels guardons dels Premis de Recerca Jove que atorga la Generalitat. Laura Méndez ha aconseguit el reconeixement pel treball "El cervell, el seu potencial i les altes capacitats" i Pere González pel titulat "Les relacions político-diplomàtiques entre Catalunya i Bizanci durant els segles XII-XV".
Audios
07-04-2016 Entrevista amb Maria Santanach, tutora 4rt ESO del col·legi Montserrat
Els Premis de Recerca Jove (PRJ) han distingit a 96 estudiants de 3er i 4rt d’ESO, Batxillerat i cicles formatius de grau superior i mitjà, que han elaborat 75 treballs d’investigació científica conjuntament amb el professorat. Els premis s'han lliurat ara però corresponen als treballs de l'edició 2015. El guardó també s’ha concedit a 11 centres d’ensenyament secundari en reconeixement a la seva activitat en aquest àmbit. La recerca és de tipus experimental o teòric i està relacionada amb qualsevol matèria o àrea científica.
Durant l'acte de lliurament, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va destacar que aquests premis es van instaurar l'any 1981 perquè "els joves són el futur d'un país però també el futur d'un país depèn de la qualitat de la recerca que s'hi fa". En aquest sentit, Baiget subratlla que "tenir cura dels joves que tenen interès per la recerca és una doble aposta de país".
Maria Santanach, tutora de quart d'ESO del col·legi Montserrat, explica que Laura Méndez va realitzar un treball científic per estudiar si realment els éssers humans utilitzem tota la capacitat cerebral. L'estudi va comportar l'ús de laboratori i fins i tot la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya per treballar amb mostres de neurones. La conclusió principal és que no utilitzem tot el nostre potencial.
A les conclusions publicades a la pàgina web dels premis, Laura Méndez destaca que "utilitzem el 100% del nostre cervell però no de forma simultània", cosa que només passa em grans atacs epilèptics. L'estudiant explica que, "igual que passa amb els nostres músculs, utilitzem les regions del cervell segons l’activitat que estiguem realitzant". Laura Méndez manifesta que les altes capacitats no només implica a les persones superdotades sinó que abraça a tres perfils diferents: la superdotació, el talent i la precocitat, analitzant al treball les semblances i diferències i desmuntant mites i estereotips.
Per la seva banda, Pere González va realitzar un treball de recerca molt més bibliogràfic investigant en fons històriques per determinar que les relacions entre Catalunya i Bizanci a l'Edat Mitjana era molt més estreta del que es pensa. Pere González apunta a les conclusions del seu estudi que l'existència d'enemics comuns com França o Gènova va afavorir l'existència de relacions diplomàtiques entre dos territoris tant allunyats com Catalunya i Bizanci però que lluitaven per la dominació de la Mediterrània, relacions que es van mantenir fins i tot amb la presència dels almogàvers al Mediterrani Oriental.
Maria Santanach explica que cada any presenten 10 treballs als Premis de Recerca Jove com a part destacada d'un treball que el col·legi Montserrat realitza des dels inicis de l'etapa educativa per potenciar la curiositat per voler saber el món on viuen els alumnes, cosa que acaba provocant la inquietud i ganes de recerca quan arriben a secundària d'acord als seus interessos personals i pensant també en els estudis posteriors.
Els Premis de Recerca Jove s’atorguen en dues categories: una per a alumnes de segon cicle d’ESO i una altra per a l’alumnat de secundària postobligatòria. Els premis estan dotats amb 750 euros, en el cas dels alumnes, i 2.500 euros en el cas dels centres, que els destinen a equipament de biblioteques i material docent.