Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Prenent cafè amb lletres a Vinyes de Savall

Prenent cafè amb lletres a Vinyes de Savall

7 de març de 2007 a les 0:00

El programa d’activitats Cafè amb lletres parlava ahir a l’Espai Enric Granados sobre Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès. El creador de la vila de Vinyes de Savall, l’escriptor Isidre Grau, va parlar del procés del cicle literari iniciat fa més de 20 anys amb Els colors de l’aigua i completat cinc novel·les després amb El punt blanc de l’horitzó.

Isidre Grau va estar acompanyat per l’Oriol Izquierdo, professor i director de la Institució de les Lletres Catalanes; Joan Josep Isern, crític literari i Miquel Sánchez, escriptor i historiador.

El crític Joan Josep Isern va lloar la voluntat d’estil que presideix la pentalogia de Grau, amb la creació d’un món mític que permet, des d’una ubicació local, parlar de temes universals i fer un retrat històric del segle XX. Isern va posar l’obra de Grau com a exemple "de coherència i ambició narrativa", amb una estructura sempre sota un ferri control i demostrant pas a pas la humilitat de l’escriptor davant la seva creació, "treballant com un picapedrer de la paraula".

El director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, va centrar la seva intervenció en la figura d’en Pau Benvavent, patriarca de la nissaga dels Benavent, personatge desmesurat que condiciona d’una o altra manera l’actitud davant la vida dels seus descendents. Oriol Izquierdo va definir la presència d’en Pau Benavent com la representació de "la tensió que existeix entre l’ordre i la vida", entre acció i contemplació, i que planteja la qüestió de "a què em de renunciar per viure?", present al llarg de tot el cicle literari.

L’historiador Miquel Sánchez va llegir diversos passatges de les novel·les d’Isidre Grau per il·lustrar el llarg període històric que abasten, amb especial menció als convulsos temps de la II República i la Guerra Civil, la grisor de la postguerra i les brutals transformacions provocades per la industrialització i l’allau de la immigració. Sánchez va parlar de la transformació del paisatge de Vinyes de Savall, en clara referència als canvis soferts a la comarca, que en paraules del poeta i historiador, "passa de ser un territori d’esperança i felicitat a un desert per la il·lusió".

Isidre Grau va acomiadar l’acte refermant la seva voluntat de donar per tancat el cicle dels Benavent i Vinyes de Savall, personatges i paisatges "als que no penso tornar perquè ja he dit tot el que havia de dir i ho he deixat tot ben lligat".

L’exposició Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès es pot veure encara al vestíbul de l’Ateneu de Cultura. El proper acte del cicle Cafè amb lletres serà el dimarts 27 de març i el convidat serà Miquel Sánchez, que parlarà de Ficció i realitat en personatges rebels: Martike i Berenguer de Saltells.

Galeria d'imatges