Prevenció i prudència, fonamentals per al Pla de Prevenció d'Incendis al Parc Natural de Collserola
26 de juny de 2019 a les 11:18El protocol de prevenció d’incendis al Parc Natural de Collserola ja està plenament actiu i vigent fins al proper 16 de setembre. El principal objectiu d’aquest dispositiu és el de controlar els possibles incendis que es puguin iniciar per donar la resposta més ràpida possible a la seva extinció.
Audios
26-06-2019 Joan Capdevila (1)
26-06-2019 Joan Capdevila (2)
26-06-2019 Joan Capdevila (3)
26-06-2019 Joan Capdevila (4)
26-06-2019 Entrevista a Joan Capdevila
Joan Capdevila, membre del Servei de Medi Natural del Consorci del Parc Natural de Collserola, explica que aquest dispositiu d’àmbit metropolità es va muntar l’any 1984, el qual gestiona les 13 torres de vigilància dels 36 municipis que forment part de l’Àrea Metropolitana i que ocupen poc més de 33.000 hectàrees.
Fonamental una visualització ràpida
D’aquí la seva importància, perquè una ràpida visualització d’un possible incendi, la seva localització, descripció de la columna i arribar en el seu inici, facilita, i molt, la tasca d’extinció als bombers, ja que en tan sols 15 minuts l’incendi és pot fer important.
Capdevila creu que els recursos, pel que fa a la vigilància, són suficients, i consten de 32 persones, és a dir, 2 per torra de vigilància que fan 26, més altres 6 que es troben al centre de control i en un equip de suport que cobreix, entre d’altres, possibles baixes laborals.
Pel que fa a la seva coordinació, el membre del Servei de Medi Natural explica que ells tenen una xarxa de telecomunicacions pròpia amb els Bombers i, a la vegada, amb les policies locals de totes les localitats inherents a aquest dispositiu, i les associacions de defensa forestal (ADF) participants a la zona, la qual cosa ha provocat que el temps de detecció i intervenció s’hagi escorçat molt.
Estiu complicat
Quant a les previsions de cara a l’estiu, Capdevila diu que, coincidint amb l’inici d’una onada de calor, l’estiu es presenta complicat, ja que baixarà la humitat i pujarà molt la temperatura i això farà que la probabilitat d’incendi sigui major.
Un altre aspecte important referent a la prevenció d’incendis és l’estat actual dels boscos, els quals, segons Capdevila, és el que és perquè els boscos estan relativament congestionats, ja que és un sector complicat i s’hauria de fer inversió amb subvencions o el que fos perquè és una gestió que val diners. Tot plegat fa que hi hagi moltes finques, sobre tot privades, que el seu estat de conservació és deficient. En conseqüència, caldria fer polítiques forestals de molt calat.
En aquest sentit, continua Capdevila, sí que reconeix que des dels Ajuntaments s’ha fet un esforç en zones de presència urbana amb la zona forestal i s’han fet unes franges de protecció per a les urbaniztacions properes.
En el que es porta de campanya el membre del Servei de Medi Natural diu que en el que es porta d’any s’han detectat unes 45 alarmes, això sí petites, i la previsió és que aquest serà un any complicat.
Per tot plegat és considera la col·laboració ciutadana com a fonamental, sobretot per evitar que s’iniciïn incendis i evitar situacions que els pugui provocar.