Primer aniversari de l'Associació de Fissurats, Fícat
2 de maig de 2013 a les 15:05L’Associació de Fissurats de Catalunya, Fícat, amb seu a Cerdanyola, celebrava diumenge passat el seu primer aniversari amb un dinar al Pedregar de Bellaterra i un homenatge al doctor Lluís Tresserra, cirurgià especialista en fissures de llavi i de paladar.
L’entitat, formada per pares i mares amb fills afectats per aquestes patologies, té com a objectiu donar suport a les famílies, fent acompanyament en el moment del diagnòstic, durant la infantesa i en el procés dels diferents tractaments que s’han de seguir.
Els socis i amics de l’entitat celebraven el primer aniversari amb una festa a la que va assistir l’alcaldessa, Carme Carmona, i en la qual també es va fer un homenatge al doctor Luis Tresserra, especialista en aquesta patologia i metge que ha atès molts casos d’infants amb fissura palatina.
Carme Carmona, destaca la importància d’aquest tipus d’entitat perquè ajuda als familiars amb l’intercanvi d’experiències i en la recerca de la solució definitiva de la patologia.
Segons la presidenta de Fícat, Eva Martínez, amb un nen de 4 anys afectat, la majoria de pares no saben on dirigir-se quan els comuniquen la notícia. “Busquen a internet i s’atabalen una mica, per això volem que tinguin una associació on l’experiència de pares i mares que han passat per la mateixa situació els pugui ajudar”.
L’entitat va néixer fa un any per iniciativa de 4 mares amb la idea de donar suport a les famílies d’infants afectats i oferir informació sobre els tractaments i operacions quirúrgiques que necessiten. Segons expliquen el principal objectiu és fer entendre als pares que els seus fills podran portar una vida normal.
La fissura de llavi o de paladar és una malformació congènita que es detecta durant l’embaràs mitjançant una ecografia. Hi ha diferents afectacions, poden incloure la fissura de totes les estructures del llavi, del paladar o ambdues coses. Els infants neixen sans, però requereixen de cirurgia i tractament, amb un seguit d’operacions que fan que el procés s’allargui fins a l’edat adulta.
Segons indica una altra de les integrants de l’Associació, Gemma Olivella, després de superar alguns problemes adjacents en la parla, oïda o amb l’alimentació, els nens poden fer vida normal i, aquest fet, el vol ressaltar per a tranquil·litat dels pares.
Des de l’associació es pretén donar visibilitat pública a aquesta patologia perquè el desconeixement fa que molta gent “miri als nens amb estranyesa” i faci preguntes sobre la seva imatge.
Per posar-se en contacte amb l’entitat es pot trucar al telèfon 699.041.442 o enviar un correu electrònic a associacioficat@gmail.com
També tenen pàgina web www.actiweb.es/associacioficat i disposen de perfil a facebook. associacioficat@gmail.com