Primers dies de funcionament del nou servei de recollida d'amiant a la deixalleria sense incidències
13 de novembre de 2008 a les 0:00"Tant el nou servei de la deixalleria com l'edició de la guia ""On és l'amiant?"", que es distribuirà a tots els domicilis cerdanyolencs amb la revista municipal ""Riu Sec"", són pioners a Catalunya, però la intenció és que serveixin per a qualsevol municipi català"
El nou punt de recollida de material d’amiant de la deixalleria de Cerdanyola es posava en marxa la setmana passada. El nou servei, pioner a Catalunya, permet rebre el material d’amiant procedent d’operacions senzilles que no requereixin desmuntatge, ni manipulat de la peça i mai material trencat. Aquestes peces, sempre senceres, s’han de manipular amb guants i màscara per evitar la inhalació de fibres.
A més, l’Ajuntament de Cerdanyola també ha editat la guia On és l'amiant? amb consells pràctics per saber què és l'amiant, quina perillositat té, com identificar-lo i què fer-ne en cas de descobrir-lo a casa. El regidor de Medi Ambient i Territori, Rafael Bellido, explica que l’objectiu bàsic de la guia és “que sigui útil” i que amb missatges molt clars la ciutadania sàpiga què és l’amiant i qué fer-ne en cas de tenir peces a casa. Per a Bellido la guia no servirà només per a Cerdanyola sinó que “són homologables per a qualsevol municipi de Catalunya”.
Rafael Bellido destaca que fins ara, els ciutadans que tenien peces d’amiant a casa i volien desfer-se’n, havien de contractar una empresa especialitzada, que la transportava al dipòsit de residus de Castellolí, la qual cosa suposava una despesa important per al particular.
El regidor de Medi Ambient afirma que el nou servei només està obert a la ciutadania i no a residus industrials, és per a objectes petits que no estan ancorats en un edifici i que, per tant, no cal desmuntar per al seu trasllat. En la seva manipulació, l’usuari ha de seguir unes mesures de precaució senzilles com la utilització de màscares i guants que facilita l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament o l’ús de roba vella –que després es pugui llençar o rentar a alta temperatura-. Per empaquetar l’objecte, cal ruixar-lo amb aigua abans i posteriorment embolicar-lo en una bossa que també facilita l’Ajuntament i lligar-la amb cinta aïllant abans de lliurar-lo a un operari de la deixalleria.
Prova pilot
El servei funcionarà com una prova pilot durant un any. El material que es recepcionarà serà domèstic, i no industrial, i l’amiant es dipositarà a la deixalleria fins al seu trasllat definitiu a l’únic centre de residus especials de Catalunya, a Castellolí (Anoia), on serà confinat també en aïllament.
Rafael Bellido valora com a positiu el fet que en aquestes primeres jornades de servei no hi hagi hagut cap incidència. El regidor ressalta que l’èxit del nou servei serà que funcioni bé tot el circuit: des del trasllat de les peces del domicili del particular a la deixalleria, a l’admissió de les mateixes, fins al servei de recollida al dipòsit de Castellolí.
El punt de residus especials domèstics de la deixalleria de Cerdanyola –carretera de Sant Cugat, quilòmetre 2’2, al costat del cementiri municipal- està obert el dilluns a la tarda i de dimarts a dissabte en horari de matí i tarda fins a les 19.30 hores. El servei no només està obert als usuaris de Cerdanyola, sinó que també rebrà material de ciutadans d’altres poblacions.
Properament, les deixalleries metropolitanes de Badalona, Gavà i el punt verd de la Vall d’Hebron de Barcelona també estaran autoritzades i preparades per a rebre aquest tipus de material.