Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Proposen fer una plataforma per auditar el deute municipal
Proposen fer una plataforma per auditar el deute municipal

Proposen fer una plataforma per auditar el deute municipal

18 de juny de 2012 a les 0:00

La xerrada per presentar la campanya per l'auditoria ciutadana del deute que havia convocat l'Acampada 15M va finalitzar amb la proposta de crear un grup local que aconsegueixi fer una auditoria del deure de l'Ajuntament de Cerdanyola seguint l'estela d'altres plataformes socials com la de la sanitat pública de qualitat o Cerdanyola sense abocadors.

Un cop Javier Lechon i Miquel Vallmitjana, integrants de la Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute, havien acabat la seva exposició sobre la necessitat d'auditar el deute de l'Estat, determinar la part que la plataforma considera deute il·legítim i la possibilitat de no pagar aquest deute com van fer en el passat recent altres països com Rússia o Argentina, des del públic assistent va sorgir la proposta de crear un grup local.

El regidor de Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà, va manifestar l'objectiu de fer una auditoria ciutadana ja que, indica, la que va aprovar encarregar l'Ajuntament a la Diputació de Barcelona no tira endavant; Rosa Guallar, integrant de Cerdanyola sense abocadors, va proposar crear un grup local que realitzi aquesta tasca seguint el model de treball de les plataformes ja existents a la ciutat; i Ignacio Barquín, un dels portaveus de la Plataforma per una Sanitat Pública i de qualitat, va manifestar la importància de conèixer exactament com s'ha generat aquest deute municipal perquè afecta a tota la ciutadania de Cerdanyola. Barquín explica que vol saber quin és el deute exacte i perquè s'ha generat i qui ha pres aquestes decisions que, en alguns casos, poden ser il.legítimes o fins i tot il.legals.

Un Estat pot fer fallida

Prèviament, Javier Lechon havia destacat que un Estat pot deixar de pagar el seu deute si considera que és il.legítim i assegura que això passa amb bona part del deute espanyol. Lechon manifesta que l'Estat espanyol "ha fet fallida i ha deixat de pagar el seu deute en 14 ocasions" entre els segles XV i XIX i que és una decisió que té "conseqüències immediates però no irreversibles" i fins i tot pot acabar suposant millores econòmiques. L'activista indica que Rússia i Argentina van deixar de pagar el seu deute als anys 1998 i 2001, respectivament, i han millorat sensiblement la seva economia.

Lechon indica que la Plataforma de l'auditoria ciutadana del deute vol determinar d'on ha sorgit aquest deute i quina part és legítima i quina no i es pregunta si és legítim tenir més dèficit i retallar drets socials per pagar el deute bancari.

Lechon remarca que, a més, cap país podrà pagar aquest deute per moltes retallades que es realitzin, però els poders econòmics pressionen per treure'n profit amb actuacions com les privatitzacions de serveis públics. En aquest sentit, el membre de la plataforma manifesta que l'Estat espanyol devia al 2006 389 mil milions d'euros i tot i que ha pagat més del doble d'aquesta quantitat l'estimació per aquest any és d'un deute de 835 mil milions. Lechon assegura que el creixement és exponencial i només s'abonen interessos.

Javier Lechon indica que totes les alternatives a aquest sistema "passen pel no pagament del deute" i apostar per un augment fiscal als sectors més rics o combatre el frau fiscal.

Per la seva banda, Miquel Vallmitjana destaca que la plataforma compta amb una delegació comarcal que es reuneix cada 15 dies a Sabadell.
L'acte es va celebrar dissabte al migdia a la plaça de l'Abat Oliba on també hi havia una carpa de recollida de signatures de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i una altra de recollida de productes per al Banc d'aliments que havia muntat l'Agrupament escolta Pau Casals, el Cau.

Galeria d'imatges