Propostes d'estiu dels museus de la ciutat
27 de juliol de 2015 a les 13:17Visitar les col·leccions permanents i les exposicions dels museus així com els espais patrimonials és una bona proposta de lleure aquest estiu a la ciutat.
Audios
27-07-2015 Joan Francès
Durant els mesos de juliol i agost tot i que el nombre d’activitats es redueixen, els museus de la ciutat ens ofereixen diferents possibilitats per gaudir-los, redescobrint-los, o bé esdevenint centres d’interès per als amics i familiars que ens visiten a qui pot interessar el patrimoni de la ciutat.
La seu del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver no tanca en tot l’estiu. Com ja és habitual, cada segon diumenge de mes a les 12h es fa una visita guiada gratuïta amb l’entrada a l’exposició permanent “Cerdanyola, terra d’ibers”. Els dijous i els dissabtes a les 18.30h es realitza una visita guiada gratuïta a l’exposició temporal “Abans de l’Alba”.
El sincrotró Alba és el símbol del futur tecnològic de Cerdanyola i del país en un terreny que al llarg de la història ha estat clau en les èpoques més diverses. El museu d'història de ca n'Oliver mostra ara aquesta rica història en una exposició oberta fins el 25 d'octubre.
Abans de l'Alba explora el dens patrimoni històric que s'ha descobert a la Plana del Castell al llarg de dècades d'excavacions arqueològiques en què s'han fet troballes que van des del paleolític a la guerra civil resseguint la petjada humana per més de 300.000 anys, tal i com explica el director del museu, Joan Francès.
20 plafons informatius expliquen aquest viatge per la història de la humanitat sense abandonar el territori de Cerdanyola i 11 vitrines exposen 85 objectes descoberts a la zona i entre els que destaquen des de les peces de cultura campaniforme del Calcolític, a la gran col·lecció del poblat ibèric de ca n'Oliver, passant per figures de l'època romana o l'etapa dels masos i el castell.
L'exposició deixa clar que aquest territori és clau de futur com també ha estat centre de poder al llarg dels segles.
Aquesta presència humana constant ha permès la realització de troballes interessants i importants que ara, un cop interpretades, es poden donar a conèixer de forma global.
Les darreres excavacions s'han realitzat fa només uns mesos aprofitant les obres d'urbanització del Centre Direccional. A només uns metres del Sincrotró es va descobrir un hipogeu de l'edat del Bronze amb restes humanes de fa més de 3.500 anys i peces materials que han estat objecte d'un laboriós treball científic d'alta tecnologia que ara es pot comparar amb el d'altres jaciments de l'entorn, com el de les sitges de la UAB o l'hipogeu del calcolític del carrer Paris.
Pere Solà, director del Consorci Urbanístic del Centre Direccional, destaca que el projecte del Parc de l'Alba significa "l'enllaç entre la prehistòria i el futur" d'un territori que de vegades ha estat "magatzem de rebuig de la prosperitat" i que vol esdevenir model de ciutat sostenible per viure i treballar en comunitat".
Solà recorda que el Consorci va aportar 1'4 milions per a la creació del Museu i Poblat ibèric de ca n'Oliver i que mantindrà el suport a les prospeccions arqueològiques que es realitzin.
La coordinadora en matèria de Cultura de la Diputació, Marta Alós, destaca la riquesa cultural que suposa el treball realitzat als 65 museus locals de la província i el gran retorn econòmic que suposa per al territori:
Les pròximes activitats que es realitzaran a ca n'Oliver són l'itinerari pel parc de Collserola del 6 de setembre, la conferència de Marc Guàrdia sobre les excavacions a la plana del Castell entre els anys 2007 i 2014 el 17 de setembre, o el taller sobre la guerra a l'antiguitat, Vae Victis, del dia 20 de setembre.
Tres exposicions temporals al MAC
Per la seva banda, el Museu d'Art de Cerdanyola, Mac-Can Domènech tindrà el següent horari: el juliol, de dimarts a dissabte de 17h a 20h i els diumenges i festius d’11h a 14h. Durant l’agost, el museu obrirà els dissabtes de 17h a 20h i els diumenges d’11h a 14h.
Durant l'estiu es mantenen actives al MAC, a més a més de l'exposició permanent, 3 exposicions temporals.
A la sala temporal del Museu d'Art es podrà veure encara l'exposició Baldomer Gili Roig i la fotografia, produïda pel Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, que ens permet conèixer totes les cares de la producció fotogràfica d'aquest pintor modernista a partir d'una selecció representativa de les seves millors instantànies a cavall dels segles XIX i XX.
A l'Espai Arc continuarà la mostra del programa Coincidències insòlites de la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona dedicada a la higiene personal femenina. Entre els materials exposats de diversos museus, el MAC hi aporta 4 fotografies de dones netejant-se, que provenen de l'estudi del dibuixant i publicista suís Frisco Millioud. Són originals dels anys 30, en plena estètica art déco. Fins al 31 de juliol.
Finalment, també segueix activa l'exposició Machines on l'artista contemporani Jordi Abelló ens mostra el seu personal diàleg sobre la relació entre els humans i les màquines. Abelló exhibeix dibuixos realitzats sobre dissenys i fotografies de màquines que esdevenen orgàniques. La mostra inclou també 3 peces de videoart on la fotografia evoluciona cap a la imatge en moviment amb una evident visió crítica i de denúncia.