Prototips d'energia sostenible a can Valldaura
17 de gener de 2014 a les 12:01Els projectes de 2013 del Màster d'Arquitectura Avançada de l’IAAC (Institute of Advanced Architecture of Catalonia) s’han presentat a la masia de can Valldaura. El Consorci del Parc de Collserola ha format part del jurat de valoració dels treballs elaborats que tenien com a objectiu la construcció de prototips per produir energia de manera sostenible.
Els projectes consistien en uns prototips capaços de produir energia a partir del vent i de materials i/o processos naturals. Des del Parc de Collserola remarquen que els prototips presentats poden tenir aplicacions tan en àrees urbanes com en territoris naturals i rurals.
Els responsables del Consorci de Collserola destaquen també la coincidencia de la presentació productes altament tecnificats (aplicació de nanotecnologia) ideats per joves investigadors-dissenyadors en un context tan rural com es la finca de can Valldaura.
Per als responsables del Parc, la masia de Can Valldaura, a Cerdanyola, és un element de referència del paisatge i el patrimoni arquitectònic de Collserola. En l’actualitat acull un dels campus de IAAC. El màster d’arquitectura avançada de l’IAAC, és una oferta formativa consolidada internacionalment que aplega més de 60 arquitectes de tot el món.
Laboratori de l'IAAC
Al febrer de 2011 es presentava el Green Fab Lab, impulsat per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) com un entorn multi disciplinar de referència mundial per generar coneixement de la natura a traves de l’experiència. El projecte, incloïa la rehabilitació de la masia de Can Valldaura, construïda a finals del segle XIX, i permetia salvar un patrimoni arquitectònic valuós que estava seriosament compromès . Al mateix temps es volia recuperar el caràcter ecològic i autosuficient d’aquest tipus d’explotacions agroforestals que havien conformat de forma harmònica el territori i les construccions.