Quasi 2.200 persones, rècord de visites a l'Alba Open Day del Sincrotró
24 de maig de 2017 a les 11:13Tot un rècord. 2.194 persones es van reunir el passat dissabte 20 de maig en la sisena edició de l'Alba Open Day, la jornada de portes obertes del Sincrotró de Cerdanyola que es celebra per acostar la ciència a les famílies. De 09 a 19 hores els participants van conèixer l'interior del Sincrtoró Alba, van parlar amb el seu personal i es van divertir amb demostracions i jocs per a grans i petits.
L’esdeveniment s’organitzava seguint un recorregut on els assistents podien aturar-se a diferents espais. D’una banda, van poder observar els equips per on circulen els electrons i els que s’utilitzen per manipular la llum de sincrotró, veure una part de l’interior del túnel d’acceleradors – obert per l’ocasió – i conèixer i experimentar conceptes com el buit o la pressió, la microscòpia o l’espectroscòpia a través de divertits experiments duts a terme pel personal de la instal·lació. Com a novetats d’enguany, va destacar una maqueta del complex d’acceleradors feta amb peces Lego i una demostració sobre infrarojos realitzada amb les càmeres termogràfiques que s’utilitzen en la supervisió dels diferents components de l’Alba.
De nou aquest any el públic infantil va tenir una presència destacada amb una gimcana i proves al voltant de l’edifici així com una elevada participació en un concurs de dibuix per triar un logotip per a una de les noves línies de llum que el Sincrotró té en marxa.
Al finalitzar el recorregut, el grup musical format per membres del sincrotró, “The Cat-Eyes”, explicava com funciona un sincrotró o per a què serveix a través de les seves cançons.
Durant el dia, es van fer tres conferències de divulgació per ampliar la informació sobre els acceleradors de partícules, a càrrec de Caterina Biscari, directora de la instal·lació; les aplicacions de la llum de sincrotró en l’àmbit de la medicina, a càrrec de Manel Sabés, professor de la UAB i usuari i col·laborador del Sincrotró Alba; i una introducció a la cristal·lografia de proteïnes a través d’un simple ou que va fer Albert Castellví, estudiant de doctorat del Sincrotró.
La realització de la jornada es va dur a terme amb la participació de més de 100 voluntaris, entre ells, cal mencionar el paper d’alguns dels estudiants que estan realitzant les pràctiques a la instal·lació i també integrants de Protecció Civil de Viladecavalls i de la Xarxa de Radio Emergència de Cerdanyola del Vallès (REMER).