Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Què no pot faltar a la maleta si anem a treballar a l'estranger
Què no pot faltar a la maleta si anem a treballar a l'estranger

Què no pot faltar a la maleta si anem a treballar a l'estranger

22 de novembre de 2013 a les 14:11

Dins el programa Tardor Solidària, un assessor en temes d'estrangeria oferia ahir al MAC-Can Domènech una xerrada sobre la necessitat de planificar i elaborar un projecte de migració si es decideix viatjar a l'estranger a la recerca d'una oportunitat laboral.

Per marxar a treballar a l’estranger cal preparar un projecte de migració amb totes les condicions que garanteixin sortir del país amb un mínim de garanties. Aquest va ser un dels principals missatges que ahir va voler traslladar a la població de Cerdanyola l’assessor del Servei de Mobilitat Internacional del CITE-CCOO (Centre d’Informació a Treballadors Externs), Dila Salama, en un acte celebrat al MAC-Can Domènech i en el marc del programa de la II Tardor Solidària del municipi.

La xerrada volia servir com a eina d’informació i assessorament a tots aquells que en els darrers mesos han pres la decisió d’anar a l’estranger a la recerca d’una oportunitat laboral, especialment el col·lectiu més jove.

Des de que va començar la crisi, diu Salama, ha anat creixent l’interès de molts joves per marxar a treballar a altres països, no només europeus sinó també a Canadà, el Quebec o països amb economies emergents, com Brasil. Per marxar, però, és important preparar prèviament tot un seguit de documents i disposar d’informació sobre aspectes legals d’aquesta mobilitat geogràfica, com ara drets laborals, seguretat social i fiscalitat, ofertes de treball, condicions de vida, etc.

Dila Salama assegura que es tracta de “no aixecar falses il·lusions” perquè estem en un món globalitzat i molt competitiu en el que el moviment migratori no té res a veure amb el dels anys 60 o 70. 

El perfil de les persones que busquen aquesta informació és molt variat i va des del treballador qualificat al que no té cap qualificació. Però en ambdós casos és fonamental disposar d’un bon assessorament que eviti trobar-se amb decepcions posteriors un cop es troben ja al país escollit.

La tasca del CITE

Dila Salama explica que des del CITE porten més de 25 anys oferint informació i suport a treballadors estrangers, sobretot nouvinguts. Però en els darrers anys, i sobretot en els darrers mesos, la demanda ha anat variant i cada cop són més els ciutadans autòctons els que requereixen aquest assessorament per poder marxar fora del país.

Salama creu que aquest canvi també ha fet créixer la sensibilització de la ciutadania envers el fenomen de la migració, no sempre entès per tota la població. 

L’assessor del CITE-CCOO explica que són moltes les traves amb les que ens podem trobar a l’hora de sortir a l’estranger a treballar ja que, malgrat que a Europa hi ha un reglament de lliure circulació, la realitat és que cada país estableix el seu propi criteri intern pel que fa a la documentació que es demana. És per tant imprescindible estar ben informat i fer un projecte de viatge en condicions, sabent amb detall què hem de ficar a la nostra maleta. 

El CITE-CCOO de Catalunya disposa de més de 40 oficines a tota la geografia catalana i, a més, dóna suport al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que també ofereix aquest assessorament.

A Cerdanyola, el Servei d’Informació i Assessorament Jurídic en Temes d’Estrangeria (SIAJ) es troba ubicat a l’Àrea Social de l’Ajuntament, a l’avinguda d’Espanya 6-7 i depèn del programa municipal d’Immigració.

Galeria d'imatges