Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Rafi Bonet i Miss Marple ens apropen a les dones detectius de la novel·la negra
Rafi Bonet i Miss Marple ens apropen a les dones detectius de la novel·la negra Rafi Bonet i Francisco Rincón

Rafi Bonet i Miss Marple ens apropen a les dones detectius de la novel·la negra

17 de març de 2025 a les 8:49

La catedràtica de Llengua i Literatura Espanyola Rafi Bonet, molt anys vinculada a l’activitat literària i cultural de Cerdanyola com coordinadora del Projecte Ele, ha presentat a la Biblioteca Central el seu darrer llibre, El té de la Srta. Marple, amb pròleg del catedràtic Francisco Rincón, que va exercir la docència durant uns anys al Institut Forat del Vent del nostre municipi.

A El té de la Srta. Marple, Rafi Bonet estableix un diàleg entre Jane Marple, el personatge creat per Agatha Christie, amb altres col·legues de ficció com Kinsey Millhone, la detectiu creada por Sue Grafton; la inspectora d’homicidis Amaia Salazar creada per la Dolores Redondo; la comandant de policia a Moscú, Anastasia Kamenskaya, creada per Alexandra Marinina; o l’Antonia Scott, protagonista de la trilogia Reina Roja escrita per Juan Gómez-Jurado.

Rafi Bonet es confessa una gran lectora de novel·la negra, amb una debilitat especial per la sèrie Alfabet del crim de la Sue Grafton. Aquesta passió, unida a la seva vocació pedagògica, la va portar poc a poc a escriure entrevistes fictícies per a la revista digital La Página Escrita, del Jordi Sierra i Fabra i dirigida per l’Hortènsia Galí, per tal d’animar a la lectura de novel·la negra protagonitzada per dones.

Bonet remarca curiositats com assenyalar que la dona detectiu apareix en la ficció al segle XIX, al voltant del 1850, mentre que la primera dona policia de la qual es té constància data del 1919, a Scotland Yard, que no va incorporar a la primera dona detectiu fins el 1970.

A través de les converses coneixerem millor a totes aquestes dones, des de la seva vida més íntima als seus mètodes d’investigació, i sabrem més dels seus creadors i creadores. Francisco Rincón explica que les preguntes aparentment ingènues que formula Jane Marple a les seves convidades permeten descobrir tot el que ha significat la irrupció de les dones com a protagonistes centrals de novel·la negra, des d’aspectes quotidians com el vestir o el menjar, diferents al del món masculí, a aspectes com no recórrer a la violència per solucionar conflictes o la preocupació per la ressonància ètica de la seva activitat.

El té de la Srta. Marple està editat per Editorial DALYA i es pot adquirir a les llibreries de la ciutat.