Rajoles per preservar la toponimia popular de la ciutat
15 de març de 2007 a les 0:00Les regidories de Cultura i Promoció Econòmica promouen la confecció de rajoles amb els noms populars de les cases de la ciutat, amb l’objectiu de donar a conèixer uns dels aspectes més populars de la història local. Can Ninus, el Cordelles del carrer, Can Peret Boter o Can Solanet són alguns dels noms populars de cases de la ciutat.
Una proposta d’una veïna, Maria Pilar Mimó, per recuperar i mostrar els motius populars de les cases adreçada a la regidora de Cultura i Promoció Econòmica, Consol Pla, va fer fortuna en forma d’unes rajoles dissenyades per l’artista local Jesús Bolinaga que es podran penjar a les cases que ho demanin.
Un cop aconseguida la tipologia definitiva de la rajola es presentava ahir al migdia als mitjans de comunicació. Un faristol mostrava als representants del món del comerç i la restauració i als veïns del barri el motiu de “Can Solanet”. La tinent d’alcalde i regidora de Cultura i Promoció Econòmica, Consol Pla, destacava que l’objectiu de la iniciativa és recuperar els noms tradicionals, fent-ho en una ciutat moderna que no oblida la seva història. Les rajoles són d’una tipologia clàssica, però amb elements que aniran canviant.
Les rajoles podran encastar-se a les façanes o bé enganxar-s’hi, opció que si es tria comportarà que s’hi afegeixi un marc. Cada rajola tindrà un cost d’entre 50 i 60 euros, quedant per determinar quina part assumirà el municipi i el sol·licitant. Serà l’Ajuntament qui subministrarà les rajoles. Qui ho vulgui podrà sol·licitar-les a partir de principis d’abril, fent-ho a través de les entitats veïnals, de comerciants o bé directament a les regidories promotores de la idea. Consol Pla ha destacat que la participació en aquesta campanya és “totalment voluntària” , ajudant a mostrar una part destacada de la nostra realitat. En aquesta línia s’expressava Maria Pilar Mimó, promotora de la idea, qui explicava que les rajoles "ajudaran a mostrar qui som perquè els nous veïns ens coneguin i estimin".
La primera rajola ha estat la de Can Solanet, una casa catalogada de la ciutat. Montserrat Grau, propietària del supermercat Padró-Solanet, es manifestà contenta per la iniciativa de recuperar els noms tradicionals. La rajola de “Can Solanet” l’hi sembla una bona idea, tot que ella reivindicava el nom de “La Cooperativa”.
El llibre Coses de Cerdanyola, de Jaume Mimó, on es recullen els motius populars, i el Servei de Patrimoni de l’Ajuntament s’encarregaran de garantir l’autenticitat del nom popular. Pla ha destacat que no hi ha cap limitació per aquesta campanya, raó per la qual qui ho vulgui s’hi podrà adherir sol·licitant la rajola si viu en una casa amb motiu o si vol destacar que allà on resideix hi havia hagut alguna casa amb nom popular.