Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Ramon Bonastre reclama que el Prestige alliçoni sobre la prevenció d'emergències
Ramon Bonastre reclama que el Prestige alliçoni sobre la prevenció d'emergències

Ramon Bonastre reclama que el Prestige alliçoni sobre la prevenció d'emergències

7 de gener de 2003 a les 0:00

El nou director general d'Emergències i Seguretat Civil de la Generalitat -organisme situat al parc de Bombers del campus universitari de Cerdanyola-, Ramon Bonastre, defensa la necessitat de planificar les actuacions per a limitar els efectes de les incidències climàtiques com ha passat aquest cap de setmana amb la tempesta de neu que ha atrapat milers de vehicles a les carreteres i que va obligar a tallar la frontera de La Jonquera. Bonastre reclama que el cas del Prestige serveixi de lliçó.

La neu ha obligat a tallar a les 8 del matí la carretera N-II al seu pas per La Jonquera i altres sis carreteres catalanes resten afectades i és necessari l'ús de cadenes, tot i que s'ha desactivat el Pla d'Emergències per Nevades a Catalunya (Neucat). Les carreteres que necessiten cadenes són:

  • la C-28 al port de la Bonaigua,
  • la N-152 a la collada de Toses,
  • la C-142 al Pla de Beret,
  • la BV-4024 a Bagà,
  • la BV-4031 a Castellar de N'Hug, i
  • la GI-521 a Sant Joan de les Abadesses.

La nevada va provocar que ahir 5.000 camions quedessin atrapats a la carretera N-II i a l'autopista A-7 i que les autoritats de França reclamessin que no entressin més vehicles des de Catalunya al país veí.

Segons Ramon Bonastre, l'aplicació del pla Neucat ha permès "afrontar el problema amb les degudes garanties" i remarca que els plans d'emergència són absolutament necessaris per afrontar aquest tipus de contingència i evitar així situacions caòtiques.

El nou director general d'Emergències i Seguretat Civil, que substitueix des de desembre en el càrrec a Josep Maria Padrosa, alerta que "vivim en una societat de risc" en la que cada cap de setmana es produeixen situacions d'emergència que són "imprevissibles" i que obliguen a mantenir un estat "d'alerta constant" tot i que els efectes de les catàstrofes siguin reduïbles però inevitables.

Bonastre considera que el cas de la marea negra del Prestige ha de servir "de lliçó per a tots" i permeti que es potenciï la dotació de recursos tècnics i humans en les administracions, amb l'objectiu de fer front a aquest tipus de situació, al temps que s'articula una millor coordinació entre les administracions nacionals i internacionals amb responsabilitats en aquesta matèria.