Ramon Martos mostra en un llibre la història que no expliquen a l'escola
27 de novembre de 2018 a les 14:07L'historiador Ramon Martos Calpena ha presentat el seu llibre "Història d'un oblit. Quatre xarnegos i dos desgraciats. Societat i lluita antifranquista a Cerdanyola i Ripollet, 1960 - 1977", un recorregut per l'activisme polític i sindical durant els anys de la dictadura a casa nostra que dona la veu als seus protagonistes.
El llibre de Ramon Martos, basat en la seva tesi doctoral, fa un recorregut minuciós per les lluites obreres i la clandestinitat d'uns activistes, veïns i veïnes nostres, que en moltes ocasions es van deixar la pell per algunes de les llibertats que ara gaudim. En la seva recerca, Martos ha localitzat un total de 277 persones militants de manera activa i compromesa durant el període 1960-1977, el que representa un percentatge ínfim de la població conjunta dels dos municipis.
Història d'un oblit comença el seu recorregut a la dècada dels 50, amb uns Ajuntaments ocupats pels cognoms de famílies nadiues dels dos pobles que exerceixen de fidels servidors del règim franquista, el que inclou tasques de control i repressió de tota possible dissidència.
La dècada dels 60 i primera meitat dels 70 són anys amb unes duríssimes condiciones laborals, amb jornades de 12 hores i mitja hora per dinar, i un activisme en clandestinitat que sovint es pagava amb detencions, tortures i acomiadaments. Ramon Martos exigeix un respecte per aquelles dones i homes amb altes dosis de generositat que van patir la repressió del franquisme que darrerament s'enalteix, es minimitza o es banalitza.
Rescatant de l'oblit a homes i dones que es van deixar la pell i van pagar un alt preu
La recerca de Martos indaga en una oposició a la dictadura molt minoritària, envoltada per la indiferència d'una societat que anys després confessa no haver estat gaire conscient de la repressió sistemàtica de l'Estat i la connivència de les administracions locals amb el franquisme. Martos rescata de l'oblit a aquells homes i dones que es van deixar la pell i van pagar un alt preu, tal com es va demostrar amb una amnistia laboral que els va maltractar i abandonar a la seva sort, quan havien estat tot un exemple de coherència i dignitat obrera.
Martos dona compte també de la ruptura interna del PSUC, de la qual el cas de Cerdanyola és paradigmàtic; l'aparició a les fàbriques del sindicat UGT propiciada pels propis empresaris per contrarestar la implantació de CC.OO.; la desaparició dels partits a l'esquerra del PSUC i l'apropiació de l'espai d'activisme social per part d'uns partits polítics cada vegada més pendents del joc electoral.
A tall de conclusions, Ramon Martos qüestiona certs mites i explica que el franquisme viu als Ajuntaments de la mà de famílies catalanes, que la militància compromesa és escassa i no arriba a l'1% de la població conjunta de Cerdanyola i Ripollet, i passats els anys, gairebé un 45% de les persones enquestades per l'autor manifesten una total indiferència o desconeixement vers la dictadura i un 70% veia prou bé la feina feta des de l'Ajuntament.
Història d'un oblit. Quatre xarnegos i dos desgraciats. Societat i lluita antifranquista a Cerdanyola i Ripollet 1960-1977 es pot adquirir a les llibreries de Cerdanyola i Ripollet al preu de 18 euros. El proper divendres, 30 de novembre, a les 19 hores, es presentarà al Centre Cultural de Ripollet, a la Rambla de Sant Jordi, 2-4.