Rècord de visitants a l'Alba Open Day per conèixer el sincrotró
9 de maig de 2018 a les 8:52La jornada de portes obertes del Sincrotró ALBA, celebrada el passat dissabte , va aplegar 2.321 persones que van poder conèixer com funciona i per a què serveix aquesta infraestructura científica singular.
Tot i que la pluja va fer acte de presència en la setena edició, l’ALBA Open Day, la Jornada de Portes Obertes del Sincrotró ALBA, va superar la xifra rècord de visitants amb l’assistència de 2.321 persones.
Més de 100 persones voluntàries de la plantilla del Sincrotró van mostrar les instal·lacions i van explicar el funcionament i les característiques del complex d’acceleradors d’electrons, que permet generar llum de sincrotró per analitzar les propietats de la matèria.
L’esdeveniment s’organitzava al voltant d’un recorregut lliure on el visitants trobaven els equips per on circulen els electrons i els que s’utilitzen per manipular la llum de sincrotró, participar en experiments o demostracions on conèixer i experimentar conceptes com el buit o la pressió, la microscòpia o l’espectroscòpia. Com a novetats d’enguany, l’ALBA Open Day 2018 acollia una exposició sobre el paper de la dona a la ciència així com una exposició sobre fotografia estenopeica i solarigrafia, imatges realitzades amb llaunes i que recullen la trajectòria del Sol, respectivament.
L’espai dedicat als més petits va tenir un gran èxit amb una zona d’experiments i una gimcana i proves al voltant de l’edifici. També es van realitzar tres conferències de divulgació durant el dia per ampliar la informació sobre els acceleradors de partícules. La primera a càrrec de la directora del Sincrotró, Caterina Biscari; la segona sobre Com es genera la llum de sincrotró, de l'investigador responsable de la secció de Dispositius d’Inserció, Pep Campmany i l'última Per a què és útil un sincrotró, a càrrec del director científic, Miguel Ángel García Aranda, director científic.
L’acte va comptar un any més amb el suport dels voluntaris de la Xarxa de Ràdio Emergència de Cerdanyola del Vallès (REMER), que van assegurar-ne el correcte desenvolupament.
Caterina Biscari va remarcar que “obrir les nostres portes al públic general i descobrir l’entusiasme i il·lusió dels assistents és una gran recompensa a la nostra feina i una motivació extra per continuar amb la mateixa força i responsabilitat”.
Les xarxes socials de Twitter i Instagram van bullir amb moltes imatges i comentaris de l’acte sota l’etiqueta #ALBAOpenDay, que a més a més podien veure’s per tots els monitors repartits per l’edifici. També va ser molt seguida una audioguia, elaborada en català i castellà, on podien informar-se de continguts complementaris a la visita.
El Sincrotró ALBA té en marxa un programa d’ activitats de divulgació científica, entre les quals es troba la Jornada de Portes Obertes i un programa de visites guiades. Al llarg de l’any, rep més de 6.500 persones.
L’ALBA Open Day 2018 ha estat organitzat amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), l’Obra Social ”La Caixa”, el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat i la Generalitat de Catalunya.