Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Recordar la barbarie, els assassins i els seus còmplices, per evitar repetir-ho

Recordar la barbarie, els assassins i els seus còmplices, per evitar repetir-ho

6 de febrer de 2023 a les 8:41

El violi de la jove Lara Rubio, alumna de l’escola municipal de musical Aulos, teixint les punyents notes del tema principal de La lista de Schindler acompanyava l’ofrena floral al monument dels cerdanyolencs deportats en els camps d’extermini nazis. Va ser la culminació de l’acte de Cerdanyola en memòria de les víctimes de l’Holocaust i de l’exili i la deportació republicana que enguany posava l'accent en evitar la complicitat de la gent corrent.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, i el president de l’Amical de Mauthausen, Joan Calvo, van dipositar les flors de Cerdanyola al costat de l’escultura d’Elisa Arimany i de la placa que recorda als quatre veïns de la ciutat deportats al camp de Mauthausen Amadeu Comas i Comas, l’únic que va sobreviure, Juan Gómez Asensio, Miguel Garcia Ramos i Lluís Castells Roma. Un memorial que s’aixeca en una plaça amb un nom bell: plaça de la Pau.

L’acte l’havia obert la mateixa Lara Rubio interpretant el segon moviment de Vistes al mar, d’Eduard Toldrà i l’alcalde de Cerdanyola recordant que el poble que no coneix la seva història està condemnat a repetir-la. Per això Carlos Cordón destaca que l’Ajuntament dona suport a la recuperació de la memòria històrica a la ciutat, ha signat un conveni de col·laboració amb l’Amical de Mauthausen i acollirà al novembre la trobada anual de la Xarxa Mai Més de Memòria i Prevenció del Feixisme.

El president de l’Amical de Mauthausen donava lectura al manifest commemoratiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat que denuncia que durant el règim nazi es “va universalitzar i estendre el crim, amb empremtes indelebles, es van soscavar el propis fonaments de la civilització i es destruí la Humanitat”.

El text apunta que aquesta ideologia assassina va impregnar àmplies capes socials d’homes i dones, gent corrent, “que van ser elements necessaris i la seva col·laboració va ser imprescindible per a dur a terme la barbàrie”:

El manifest insisteix que reflexionar sobre les causes i conseqüències de l’Holocaust i la persecució de tots els col·lectius considerats enemics es converteix en un compromís de lluita contra l’antisemitisme, racisme i qualsevol forma d’intolerància

La UNESCO va declarar el 27 de gener Dia Internacional de Commemoració de l'Holocaust commemorant l’alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau el mateix dia però de 1945. D’altra banda, el 5 de febrer se celebra la Diada Nacional de l'Exili i la Deportació Republicana. Cerdanyola commemorava aquest passat dissabte les dues dates en un mateix acte, senzill i emotiu.

Galeria d'imatges