Recuperant l'esperit combatiu del "Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia"
7 d'octubre de 2015 a les 12:26Un grup ciutadà vol recuperar l'esperit de l'Assemblea Democràtica de Cerdanyola commemorant el 40 aniversari d'aquella plataforma social que va treballar per recuperar les llibertats democràtiques als primers anys de la transició del Franquisme a la democràcia. Els impulsors fan un balanç agredolç d'un moment brillant de l'activisme social, polític i social que lamenten que acabés amb una reforma i no una ruptura democràtica.
Audios
07-10-2015 Albert Lázaro. Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia
07-10-2015 A. Lázaro i S. Bernal. Ruptura o Reforma?
07-10-2015 Entrevista amb Albert Lázaro i Saturnino Bernal
Era el grup local de l'Assemblea de Catalunya, una plataforma unitària que va plantejar reivindicacions que eren objectiu col·lectiu dels catalans com la recuperació de les llibertats socials i polítiques, l'amnistia dels presos polítics o el restabliment de la Generalitat.
Saturnino Bernal i Albert Lázaro van ser membres d'aquella assemblea i 40 anys després conviden tothom interessat en participar en la commemoració d'aquesta efemèride per fer memòria i reivindicar l'esperit combatiu d'aquella època. Llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia era el crit impulsor de l'assemblea i de les moltes activitats en què va participar com les mobilitzacions laborals a empreses com Meler o Motor Ibèrica o la Marxa per la Llibertat, tal i com destaca Albert Lázaro.
Entre el final dels 60 i l'any 1977, l'Assemblea va ser punta de llança de la recuperació de les llibertats democràtiques i Cerdanyola era referent de les lluites obreres a la comarca. Saturnino Bernal destaca que les reivindicacions eren combatives, solidàries i tenien fruit.
Bernal, que va ser un dels 113 detinguts a la mítica reunió de l'Assemblea de Catalunya a la parròquia de Santa Maria Mitjancera de Barcelona al 1973, recorda la repressió viscuda a la ciutat amb detencions per part de la Guàrdia Civil que provocaven la protesta ciutadana, una protesta que va arribar a aconseguir l'alliberament dels detinguts en algunes ocasions.
Ruptura o reforma?
Tot i això, Lázaro i Bernal es mostren decebuts sobre el resultat final de la Transició ja que entre la Ruptura i la Reforma es va optar per una reforma amb un Estatut i Constitucions aigüalits que van portar a una "semidemocràcia". Saturnino Bernal recorda que en aquell moment es va arribar a intentar fer desaparèixer les Comissions Obreres, cosa que creu hauria perjudicat molt més els treballadors.
40 anys per commemorar
L'Assemblea Democràtica de Cerdanyola es va formar al novembre de 1975, després d'un intent inicial infructuós ja que la data prevista de la reunió va coincidir amb la mort de Francisco Franco i es va haver de suspendre. En aquell grup inicial hi havia noms com els d'Enric Senabre o el ja desaparegut mossèn Josep Rosell. l'Assemblea de catalunya s'havia fundat pocs dies abans, el 7 de novembre.
Saturnino Bernal i Albert Lázaro volen contactar ara amb els membres d'aquell grup impulsor per organitzar la commemoració d'aquest 40 aniversari, però també a tota persona que vulgui participar. En aquest sentit, la primera reunió es realitzarà el 16 d'octubre a l'Ateneu amb l'objectiu de recopilar informació i documentació i començar a perfilar el programa commemoratiu en què hi haurà des d'exposicions a conferències. Albert Lázaro recorda que la crida és sempre oberta i no partidista.
De fet, Saturnino Bernal fa una crida especial perquè hi participi la joventut preocupada per la situació social actual ja que li permetrà conèixer les mobilitzacions d'aquells temps, les raons per les quals es lluitava i per saber realment com van ser els últims anys del Franquisme.
La primera reunió del grup organitzador de la commemoració del 40 aniversari de l'Assemblea Democràtica de Cerdanyola es farà el 16 d'octubre a la sala 6 de l'Ateneu a partir de les 19.30 hores.