Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Recuperant tradicions al trot

13 de gener de 2015 a les 11:01

Més d’una quarentena de carros de tots tipus, de càrrega i de passeig; cavalls, mules i rucs; traginers i genets; banderers i cordonistes… tots al pas i al trot dels animals recorrien els carrers de Cerdanyola en la passada dels Tres Tombs.

Cerdanyola fa poc més de 100 anys enrera era un poble rural en el que bona part del dia a dia depenia dels animals. En aquella època la llet es transportava en carro, també els troncs, la palla o els sacs de farina i molts dels treballs que es realitzaven giraven al voltant de les bèsties. El baster, per exemple, feia peces de cuir per als animals. De la família dels basters de la ciutat, precisament, han estat escollits aquest any el banderer i cordonistes de la festa de Sant Antoni que s'ha celebrat aquest cap de setmana i que serveix per recordar i recuperar aquell passat rural no tant llunyà. Són Martí Sastre, com a banderer, i Aleix Subirà i Ferran Quintanilla com a cordonistes; tots tres molt orgullosos per poder participar en la festa i, al mateix temps, fer un homenatge als seus avantpassats.

Els trabucaires, la missa solemne i el ball de Sant Antoni marcaven l’inici de la passada que després de fer un ampli recorregut per tot el municipi acabava a la plaça de l’Abat Oliba amb una altra tradició. Els Tres Tombs formen part de la Festa de Sant Antoni, patró dels animals. I és per això que, després de fer el pagament del cens del pollastre, el mossèn de la parròquia de Sant Martí, Joan Carles Montserrat, beneïa les bèsties de la desfilada però també les mascotes dels ciutadans en general.

I marcant l’inici del seguici, els banderers portant la bandera de la festa; els banderers adults però també els infantils, aquest any de l’escola La Sínia. Eren Mireia Ambrona, Elena Ruiz i Pedro José Menoza que es mostraven orgullosos de poder representar aquest paper en la festa però al mateix temps també nerviosos.

Una festa consolidada i amb futur

La Festa de Sant Antoni va més enllà de la passada i durant tot el cap de setmana s’organitzen altres activitats com tallers de guarnir carros, mostra de jocs i esports tradicionals o el mateix pas de les banderes als banderers.

La Festa ha arribat aquest any a la seva 16a edició i ho ha fet, com sempre, amb una gran resposta ciutadana el que demostra que és ja una activitat molt consolidada i que té garanties de futur. Aquest any han participat més de 40 carros i carruatges en la que és una de les primeres passades que se celebren a Catalunya aquest any, junt amb la de Valls i la de Sant Andreu del Palomar.

Els Arriers de Cerdanyola són els encarregats d’organitzar aquesta festa que, segons un dels seus integrants, Xavi Aguado, serveix per recordar i ensenyar als més petits un passat en el que els animals tenien molta importància.